Acneea este cea mai frecventă problemă a tenului și afectează viața fiecărei persoane la un moment dat. Această afecținue poate să apară la orice vârstă, însă adolescenții sunt cei mai afectați de coșurile inestetice. Igiena zilnică este esențială. Însă, atunci când coșurile se înmulțesc constant este indicată o vizită la dermatolog. Este un semn clar că buna igienă și eventualele tratamente locale nu fac față problemei.
Acneea este cea mai frecventă problemă a tenului și afectează viața fiecărei persoane la un moment dat. Această afecținue poate să apară la orice vârstă, însă adolescenții sunt cei mai afectați de coșurile inestetice. Igiena zilnică este esențială.
Însă, atunci când coșurile se înmulțesc constant este indicată o vizită la dermatolog. Este un semn clar că buna igienă și eventualele tratamente locale nu fac față problemei.
De ce apare acneea ?
De cele mai multe ori acneea este rezultatul porilor înfundați. Este o afecțiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee. Cel mai mare număr de glande sebacee se găsește pe față, gât și spate. Aceste glande produc o substanță uleioasă numită sebum, care ajută pielea să fie impermeabilă și o împiedică să se usuce.
Deși acneea nu este cauzată de infecții, acestea pot înrăutăți situația. Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulțirea bacteriilor și o componentă hormonală.
Acneea afectează viața socială
Din păcate, acneea nu cauzează numai un disconfort fizic, ea poate avea un impact major și asupra vieții sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupați de aspectul lor fizic. În astfel de situații ei se pot simți stânjeniți, tind să evite contactele vizuale, se retrag și pot ajunge chiar să se izoleze. Din teamă de a nu fi respinși, adolescenții afectați tind să ezite să interacționeze, mai ales cu persoane de sex opus, pentru că se simt neîncrezători.
Igiena corectă a feței
Un ten curat respiră și este mai luminos. Acesta trebuie curățat atât dimineața, cât și seara cu o loțiune specială pentru tipul de ten pe care îl ai. Evită săpunul, oricât de fin ar fi, tot usucă pielea feței. Apoi, aplică o loțiune tonică și hidratează pielea cu cremă. De preferat ar fi ca aceste produse pentru îngrijire să fie recomandate de medicul dermatolog.
Apoi, pentru a menține igiena feței este important să schimbi de două ori pe săptămână așternutul. Pe fața de pernă rămân microbi, transpiri și tocmai de aceea este esențial să o speli des la temperaturi cât mai ridicate. În plus, pernele și pătura trebuie scuturate și aerisite zilnic pe geam pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate. "Atunci când acneea se înrăutățește în ciuda menținerii igienei locale este bine să mergem la dermatolog", ne sfătuiește Dr. Anca Doboș, medic primar dermato-venerologie.
"Fiecare tratament se individualizează și răspunde diferit, de aceea și rezultatele pe același tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, în funcție de factori generali, hormonali, genetici sau constituționali. Tratamentul este unul complex și se individualizează în funcție de forma clinică, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau după vârsta pacientului. Astfel, că paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Toate acestea se iau numai sub directa îndrumare a medicului" ne mai explica dr. Anca Doboș.
Lumină intens pulsată
Printre cele mai noi tratamente puse la dispoziția pacienților afectați de acnee, se numără și laserele chirurgicale și terapia cu lumina (IPL, UV sau LED). Aceste tratamente nu au efecte secundare și se pot repeta ori de câte ori este nevoie. În acest fel, rămâne la alegerea medicului dermatolog dacă mai adaugă soluții locale sau tratamente cu tablete pe cale generală.
Costul unei ședinte de IPL (LuminaIntensPulsată) este de 125 de euro pe ședință, iar tratamentele dermatologice sunt proceduri standardizate, deci beneficiile cât și efectele secundare sunt mult mai previzibile. Mai mult, costurile și tratamentele se individualizează de la caz la caz. În funcție de gravitatea cazului, ședintele din cadrul tehnologiei IPL au loc la un anumit interval iar numărul ședințelor depinde de modul de evoluție. În mod normal, rezultatele se văd după 2-3 ședințe.
Ce înseamnă IPL?
Dar ce înseamnă tratamentul IPL? Sistemul cu lumină intens pulsată poate acționa asupra a doi factori ce declanșează și întrețin acneea. În timp ce se eliberează pulsul luminos se emană lumină galbenă, verde și rosie care au roluri diferite: lumina galbenă și cea verde omoară bacteriile ce favorizează apariția acneei, iar lumina roșie acționează asupra glandelor sebacee hiperactive. Astfel, are loc o diminuare a activității glandelor sebacee, ceea ce înseamnă scăderea secreției de sebum.
De cele mai multe ori, ședintele IPL au loc țn combinație cu peeling-uri superficiale cu diversi alfahidroxi acizi. Peeling-urile se efectuează cu scopul de a îndepărta impuritățile și celulele moarte de pe piele, ajutând, astfel, lumina să pătrundă mai ușor. Între ședințe se aplică diverse tipuri de creme și soluții antiacneice, ce conțin antibiotice și, nu în ultimul rând, creme cu protecție solară.