Greșelile care îți îmbătrânesc prematur tenul
Este dificil să-ți dai seama ce metode de înfrumusețare sau de îngrijire sunt corecte și care sunt nocive pentru tenul tău. Te poți simți copleșită de atâtea reguli pe care trebuie să le respecți.
Însă specialiștii sunt de părere că unele greșeli din rutina de înfrumusețare sunt cu adevărat periculoase și pot să provoace îmbătrânirea prematură a pielii. Iată care sunt acestea:
Nu porți zilnic factor de protecție solară
Indiferent dacă este o zi însorită sau ploioasă, protejarea tenului de razele UV este unua dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Degradarea celulară cauzată de razele UV este principala cauză de îmbătrânire prematură a pielii. Din păcate, cele mai multe femei folosesc creme cu SPF numai pe timp de vară, iar multe dintre ele se bazează pe produsele de machiaj care conțin SPF mic, precum 15.
Factorul de protecție din machiajul tău nu este suficient pentru a proteja pielea. UVA, care este prezent zi de zi, poate penetra norii, ferestrele și straturile pielii, cauzând degradarea colagenului și elastinei, proteinele care oferă elasticitate pielii. Purtarea zilnică a unui factor de protecție peste 30 este esențială pentru a-ți proteja tenul.
Citește și: Poți avea un ten neted și catifelat în mod natural: 4 uleiuri esențiale antirid
Folosești șervețele demachiante
În afara faptului că sunt dăunătoare pentru natură, fiind realizate din materiale sintetice care nu se degradează, șervețelele demachiante sunt la fel de nocive și pentru piele. „
Cele mai multe șervețele demachiante conțin substanțe chimice asemănătoare unor detergenți și diferite tipuri de alcool care afectează pH-ul natural al pielii. Aceste ingrediente provoacă iritații ale pielii și lasă tenul uscat, deshidratat și sensibil”, declară pentru whowhatwear.co.uk esteticiana celebrităților Lisa Harris. De asemenea, șervețelele demachiante nu curăță corect pielea și pot răspândi bacteriile pe față, ceea ce provoacă probleme precum apariția coșurilor.
Folosește apă micelară și dischete demachiante pentru a îndepărta machiajul, iar apoi spală-te pe față cu un gel special fără detergent. Este cea mai bună variantă de a-ți curăța tenul în profunzime.
Aplici prea multă pudră
Nu doar modul în care îți îngrijești pielea poate să-ți îmbătrânească tenul, ci și cel în care folosești machiajul. Secretul unui ten cu aspect tânăr și luminos este folosirea unei cantități mici de farduri. Iar folosirea în exces a pudrei te face să pari îmbătrânită pentru că accentuează toate ridurile. Aplică un fond de ten cu acoperire medie și folosește pudră doar acolo unde este necesar. De asemenea, pudra absoarbe sebumul, substanța uleioasă cu rol hidratant produsă de piele, ceea ce poate duce la deshidratarea tenului. Un ten uscat este mult mai predispus la apariția prematură a ridurilor.
Nu folosești cremă hidratantă
Dacă aveai senzația că trebuie să aplici cremă hidratantă pe ten numai atunci când simți că pielea ta este uscată te înșeli. Potrivit experților, hidratarea se află în topul listei de priorități dacă vrei ca pielea ta să aibă un aspect tânăr cât mai mult timp. Atunci când este deshidratată, pielea devine aspră, lipsită de strălucire și apar primele riduri. De asemenea, ridurile pot părea și mai adânci. Pentru a evita toate aceste efecte nedorite, folosește zilnic serumuri și creme hidratante pe care să le alegi în funcție de nevoile tenului tău.
Îți exfoliezi prea mult tenul
Exfolierea excesivă cu un scrub sau o perie specială poate să cauzeze înroșirea și iritarea tenului. La rândul lor, exfolianții chimici, așa cum sunt acizii, pot să provoace probleme grave la nivelul tenului dacă sunt folosiți greșit. „Utilizarea unor exfolianți puternici în fiecare zi distruge bariera lipidică a pielii care menține în mod natural pielea hidratată. Acest lucru poate duce la apriția capilarelor sparte, formarea cicatricilor și subțierea pielii”, avertizează esteticiana.
Pentru a evita exfolierea excesivă specialista recomandă să te asiguri că folosești formula potrivită pentru tine și să o aplici o singură dată pe săptămână. „Serumurile delicate cu enzime dizolvă celulele moarte de piele și îi oferă tenului tău un aspect proaspăt și sănătos. Este suficient să exfoliezi o dată pe săptămână”, declară specialista.