Pepenele, o "oaza" de racoare!
Reţete · Desert / De Claudia Ariton, 08.08.2008

Unul dintre cele mai iubite legume (sau fructe?) ale lui august, pepenele este aromat, zemos, racoros pe timp de canicula...

Unul dintre cele mai iubite fructe ale lui august, pepenele este aromat, zemos, racoros pe timp de canicula si plin de vitamine. Nu iti potoleste doar setea, tinand cont de cantitatea de apa pe care o contine - circa 95% - insa poate "imbraca" forma unor deserturi savuroase, carora nu le vei putea rezista.

Nu doar aliment, ci si medicament, pepenele este recunscut pentru propritatile sale de prevenire a astmului, arterosclerozei, diabetului, artritei sau cancerului de colon.

Rege al curelor de detoxifiere sau de slabire, datorita modului natural in care hidrateaza organismul si a lipsei de colesterol sau grasimi, pepenele reprezinta un desert excelent, fara a-ti pune in pericol sanatatea sau silueta. Nu putem trece cu vederea nici continutul sau bogat in fibre si potasiu, dar si in vitaminele A si C. In plus, pepenele rosu contine si antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi.


Ce nu stiati despre pepene:


  • Exista peste 1.200 de varietati de pepene rosu in lume, fiind cultivat in peste 96 de tari.
  • In China sau Japonia, daca esti invitat la cina, in locul unei sticle cu vin, poti aduce un pepene rosu, in chip de cadou, gazdei.
  • In Israel si Egipt, pulpa dulce a pepenelui rosu este servita cu bucatele de branza feta.
  • Pepenele galben face parte dintre alimentele traditionale in Uzbekistan.
  • Pepenele galben nu este recomandat celor care sufera de diaree sau ulcer si nici copiilor sub 2 ani.
  • 100 de grame de pepene contine 20 de calorii.
  • Si, da, pepenele nu este un fruct! Este o leguma, "inrudita" cu castravetele si dovleacul.

Il iubim si simplu, insa pepenele este cu atat mai delicios in combinatii ispititoare, ca baza pentru salate, sucuri sau dulciuri. Iata cateva idei:

Cocktail cu pepene si lamaie


Ingrediente si cantitati:

3 cesti cu suc de pepene rosu
3 linguri cu zahar
2 linguri cu suc de lamaie

Mod de preparare:

1. Combina cele doua tipuri de suc si adauga zaharul.
2. Agita totul bine intr-un shaker. Pune cocktail-ul la frigider pentru 30 de minute sau adauga-i 2 cuburi de gheata, dupa care poti servi.


Budinca de pepene rosu


Ingrediente si cantitati:

Miez de pepene rosu, fara samburi
1/4 ceasca de zahar
1/4 ceasca de malai
1 lingurita esenta de portocale
un praf de scortisoara
50g ciocolata amaruie, rasa
2 linguri cu fistic macinat

Mod de preparare:

1. Pune bucatile de pepene intr-un blender, pentru a obtine circa 2 cesti cu suc.
2. Amesteca sucul de pepene, zaharul si malaiul intr-un vas, pana se omogenizeaza. Pune totul pe foc, amestecand continuu. Lasa la fiert budinca, timp de cateva minute, pana devine rosu aprins. Adauga esenta de portocale si scortisoara.

3. Toarna apoi budinca in pahare pentru inghetata. Dupa ce s-a racit, adauga ciocolata si fisticul, amestecand bine. Gata!

Salata de pepene galben, kiwi si zmeura


Ingrediente si cantitati:

450 g de pepene galben, feliat
2 fructe de kiwi, feliate
350 g de zmeura
2 linguri cu zahar sau indulcitor
4 frunzulite de menta

Mod de preparare:

1. Amesteca pepenele cu kiwi.
2. Intr-un blender, amesteca zmeura cu zaharul pentru a forma un piure. Toarna-l apoi peste bucatile de pepene si kiwi, asezonand salata cu frunzulitele de menta. Gustos si racoros!
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro