Castraveti in saramura cu telina
Reţete · Dulceturi si conserve / 23.10.2009

Alege castraveti potriviti. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot inmuia. Foarte important este sa fie proaspeti, sanatosi si tari.

Alege castraveti potriviti. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot inmuia. Foarte important este sa fie proaspeti, sanatosi si tari.

Ingrediente: 5 kg castraveti, o telina mare, cu tot cu frunze, o legatura de marar uscat, usturoi, apa, sare (proportia este de o lingura cu varf de sare, la un litru de apa), boabe de mustar, piper boabe, otet.

Preparare
:
-        Spala bine castravetii, curata telina de coaja, spala bine frunzele de telina, curata usturoiul;
-        Pune castravetii in borcanele curate (mici, sau intr-un borcan mare, dupa cum iti place), pe un pat facut din marar uscat si frunze de telina;

-        Daca folosesti borcane mici (800 -1000 grame) imparte frunzele si mararul uscat, egal in borcane;
-        Indeasa printre castraveti telina taiata in betisoare sau felii, dupa cum iti place, si cate un catel de usturoi;
-        In borcanul mare pune trei-patru catei de usturoi (daca nu iti place aroma usturoiului);
-        Adauga jumatate de lingurita de boabe de piper si doua de boabe de mustar, in fiecare borcan mic si trei lingurite de boabe de piper si sase-sapte lingurite de boabe de mustar intr-un borcan mare (in care incap toate cele 5 kilograme de castraveti);

-        Pune la fiert apa, masurata, si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, las-o sa fiarba trei-patru minute cu clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Cu un polonic, pune apa fierbinte, incet, peste castraveti;
-        Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara;
-        A doua zi, scurge doar apa (nu este nici o problema daca o sa cada si bobitele), da-o intr-un clocot din nou, si toarn-o, foarte fierbinte, in borcane, peste castraveti. Infileteaza strans capacele.


Castravatii sunt gata in trei saptamani si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro