Gogonele in saramura
Foarte bune, foarte usor de facut. Pot fi pastrate si in borcane mari, clasice, de muraturi, dar si in recipiente de capacitate mai mica, care se inchid cu capac infiletat.
Foarte bune, foarte usor de facut. Pot fi pastrate si in borcane mari, clasice, de muraturi, dar si in recipiente de capacitate mai mica, care se inchid cu capac infiletat.Ingrediente: 5 kg gogonele, o radacina de telina potrivita, o conopida mica, o varza rosie mica, boabe de piper si de mustar, doua radacini de hrean, marar uscat, sare, foaie de dafin, cimbru uscat, doi - trei ardei capia rosii.
Preparare: Spala gogonelele si toate celelalte ingrediente. Rupe conopida bucatele si taie radacina de telina, betisoare. Taie hreanul betisoare, iar varza in sferturi, cu tot cu cotor. Pune gogonelele in borcan alternand cu telina, conopida si bucati de varza rosie.
Pune la fiert apa, masurata, si adauga o lingura cu varf de sare, pentru fiecare litru de apa. Cand apa fierbe, las-o sa clocoteasca cateva minute. Adauga boabele de piper si mustar, dar si frunzele de dafin. Pune apa fierbinte peste gogonelele din borcan. Lasa borcanul acoperit cu o farfurie pana a doua zi, cand trebrie sa competezi continutul si cu gogonele (de regula in functie de capacitatea borcanului mai pot intra doua trei gogonele si inca jumatate de litru de saramura). Leaga-l la gura, si pastreaza-l la loc rece. Gogonelele sunt bune de mancat in tei- patru saptamani si se poate pastra pana la sase luni.
Sfar Eva: Poti incerca si combinatii intre gogonele, conopida, ardei gras, morcov si ceapa. Sunt foarte bune gogonelele parguite bine, iar mirodeniile sunt la libera ta alegere. Nu poti renunta la hrean si sare. In rest, imaginatia ta poate face ce vrea.