Mancare de pui cu vinete
Calduri insuportabile vara aceasta... Nu iti mai arde sa incalzesti atmosfera si mai mult cu retetele pregatite la cuptor, dar o mancare calda se impune, oricat de mult te-ai da in vant dupa salate si "racituri". Cum carnea de pui este una usoara si stim ca vara nu te incanta in mod deosebit mancarurile grase si grele, iti recomandam pentru aceasta saptamana o reteta gustoasa pentru mancare de pui cu vinete.
Ingrediente si cantitati:
1 pui (cca 1 kg);
750 g vinete;
3 cepe mari;
300 g rosii;
200 ml ulei;
2 foi de dafin;
4 catei de usturoi;
200 ml apa (sau supa limpede);
2 linguri verdeata (marar si patrunjel), tocata;
1 praf de ienibahar;
sare;
piper.
Mod de preparare:
1. Puiul, curatat si spalat, se taie bucati mai mici. Intr-un vas, se incing 3 linguri de ulei in care se prajesc la foc domol, timp de 10 minute, bucatile din carne de pui.
2. Intre timp, ceapa se curata, se spala si se taie pestisori. Se adauga peste carnea prajita si se calesc impreuna inca 5 minute, pe foc mic.
3. Dupa acest timp, se toarna treptat 200 ml de apa (sau supa limpede) si se lasa pe foc mic, inca 20-25 de minute.
4. Vinetele, spalate, se taie rondele de 1-1,2 cm grosime. Se presara cu sare si se lasa asa 10 minute. Apoi se sterg cu un servet si se prajesc cate 1-2 minute pe fiecare fata, in restul de ulei. Se adauga in vasul cu carne si ceapa.
5. Rosiile se spala si se taie cuburi. Acestea se pun in vasul cu carne si vinete, impreuna cu usturoiul pisat, sarea, piperul, foile de dafin, praful de ienibahar si 1 lingura din verdeata tocata. Vasul se acopera si se pune in cuptor, timp de 30 de minute, la foc mediu.
6. Mancarea se serveste calda, cu verdeata tocata presarata deasupra.
Sugestie:
Inainte de a introduce vasul in cuptor, se poate turna 1 pahar cu vin alb demisec.
Timp de preparare:
45 de minute, plus timpul de coacere.
Se obtin 8 portii.
Preluare din cartea "Preparate din carne de pui" - Elisabeta Iorga, Editura Cartea de Buzunar, Util in Bucatarie, 2005.
|