Te pregatesti pentru o aniversare si pe langa a prepara bucatele, ai si grija asezarii lor. Indiferent daca te decizi sa asezi masa intr-un stil oficial, obisnuit sau tip bufet, confortul invitatilor tai...
Te pregatesti pentru o aniversare si pe langa a prepara bucatele, ai si grija asezarii lor. Indiferent daca te decizi sa asezi masa intr-un stil oficial, obisnuit sau tip bufet, confortul invitatilor tai trebuie sa fie primul aspect de care sa tii cont. Trebuie sa eviti numarul mare de persoane asezate la o masa si aranjamentele centrale, care impiedica vederea invitatilor. Incearca sa-i pozitionezi in asa fel incat nimeni sa nu fie afectat.
Nu aseza cescutele de cafea sau ceai, ori farfuriile de desert pe masa daca invitatii nu au sosit inca. Este preferabil sa le aduci in momentul in care se serveste desertul.
In cazul in care nu ai un set complet de farfurii, poti sa le combini chiar si pe cele care aparent nu se potrivesc. Aceasta maniera de asortare este la moda.
Daca ai hotarat sa pozitionezi masa in centrul camerei, ai grija sa alegi scaune potrivite astfel incat toti invitatii sa se simta confortabil. Creeaza o atmosfera potrivita pentru intrunirea ta, care iti pune in valoare preparatele si indeamna la conversatie.
Stil oficial
Aseaza tacamurile in ordinea folosirii lor, din exterior catre interior. Salveaza spatiul prin plasarea linguritei de desert si a furculitei in partea de sus a farfuriei. In cazul in care masa este mica iar spatiul insuficient, poti aduce tacamurile in momentul in care aduci si desertul. Paharele se aseaza in partea drepata. Cele tri pahare asezate pe masa vor fi pozitionate in forma de treunghi astfel: paharul de apa in partea stanga, cel de vin alb in partea dreapta si cel de vin rosu in dreptul cutitului. Servetelele pot fi asezate fie impaturite pe farfurie, fie in partea stanga a furculitei.
Stil obisnuit
Aceasta optiune mai putin formala ofera mai mult spatiu invitatilor prezenti la masa. Lingurita sau furculita de deset sunt optionale si pot fi asezate langa farfurie. Cosuletul cu panie individual este si el optional. Daca te decizi sa il folosesti, aseaza-l in partea stanga, langa furculite. Doua pahare sunt necesare pentru acest tip de asezare a mesei, unul de apa, pozitionat in stanga farfuriei, si altul de vin, asezat in dreptul cutitului, tot in stanga. Servetelele din bumbac pot fi asezate pe farfurie sau in partea stanga a furculitei, iar cele din hartie vor fi pozitionate doar in partea stanga a furculitei.
Bufet
Incepe cu platourile, fiind atenta la marimea acestora. Primul este cel al felului principal, urmat de legume, salata, paine si cel cu tacamuri. Cel de paine si tacamuri vor fi asezate la capatul mesei. Ornamentele mesei sunt asezate in centrul bufetului. Aseaza bauturile, paharele, cestile si farfuriile de desert pe o masuta separata pentru a evita aglomeratia. Este recomandat sa optezi pentru servetele din hartie. Le poti plasa in spatiul dintre platoruri. Nu este recomandat sa ia mai mult de doisprezece platouri pe masa.
Un articol de Roxana Totolici