Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, va propunem de data aceasta un meniu de pe alte meleaguri... Daca vreti sa incercati si altceva decat mancarurile traditionale romanesti, recomandarile noastre sunt ceva mai sofisticate, dar includ si nelipsitul miel... preparat insa ca in zona muntoasa din Abruzzo. Speram sa incercati si sa apreciati noutatile propuse.
Aperitiv de mere, toffu si seminte de susan
Acest aperitiv poate fi servit in deschiderea unei cine cu meniu oriental.
Ingrediente si cantitati:
3 mere acrisoare, curatate de miez si coaja, taiate in felii subtiri
100 g toffu (branza din lapte de soia), taiata in cuburi
2 teline taiate
6 frunze de salata
2 linguri de otet alb de orez sau de mere
2 linguri de maioneza (facuta fara oua)
2 lingurite seminte de susan sare de mare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se amesteca merele cu telina, otetul si toffu.
2. Se pun frunzele de salata pe farfurii dupa care se aseaza compozitia.
3. Se amesteca maioneza cu semintele de susan si se aseaza deasupra.
Se obtin 6 portii.
Salata de andive
Cantitati pentru 3 portii:
1/2 kg de andive
30 ml zeama de lamaie
40 ml ulei
10 g sare de mare
Mod de preparare:
Andivele se curata cu atentie de frunzele exterioare si eventualele impuritati, se spala repede sub un jet puternic de apa (altfel devin amare), se taie in cuburi potrivite, se sareaza si apoi se amesteca cu sosul facut din ulei si zeama de lamaie.
Pulpa de miel ALL'ABRUZZESE
O mancare calda tipica pentru zona muntoasa din Abruzzo. In mod traditional, ar trebui folosita carnea de oaie care ar fi fripta la foc deschis, intr-un vas mare de arama. Insa mielul este atat de fraged incat carnea i se desprinde de pe oase. Friptura e delicioasa cu polenta (celebra mamaliga romaneasca).
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de preparare: 5 ore si 10 minute
755 cal/portie
Ingrediente si cantitati:
700 g ceapa
3 ardei iuti mari (chilli)
6 catei de usturoi
2-3 kg pulpa de miel
45 ml ulei
tarhon
75 cl vin alb sec
3 cutii de conserve de 400 g cu rosii decojite
sare si piper
400 g mamaliga
Mod de preparare:
Taie ceapa nu prea marunt. Taie ardeii in fasii de lungimea unui deget. Toaca fin ardeiul iute.
Curata usturoiul si lasa cateii intregi. Condimenteaza bine mielul.
Incalzeste 15 ml ulei intr-o cratita mare si adanca sau o tava de friptura care sa fie destul de mare incat sa incapa in ea piciorul de miel. Rumeneste bine mielul peste tot. Pune-l deoparte si inlatura grasimea arsa.
Incalzeste uleiul ramas si caleste usor ceapa, ardeii, ardeiul iute, usturioul si tarhonul, la un loc, la foc mijlociu, amestecand din cand in cand, pana incep sa devina aurii. Totul dureaza circa 5 minute.
Adauga vinul si rosiile, fierte in clocot 10 minute. Aseaza carnea de miel peste amestecul de legume si condimenteaza bine. Stropeste-o cu grasime si acopera cu un capac. Coace la foc potrivit timp de 4 ore, ungand cu grasime din cand in cand. Lasa sa se coaca, apoi descopera vasul mai mult de o ora.
Pentru a servi, scoate pulpa de miel si tai-o in bucati. Serveste-o cu sos si mamaliga, ambele puse separat in castroane mari.
Desert specific italian - Cassata di sulmona
Nu mai putin celebru decat Cassata Siciliana, desertul propus de noi va va incanta simturile gustative: un chec Madeira insiropat cu lichior Amaretto, cu glazura de ciocolata si strat de praline, crema de ciocolata si alune.
Timp de preparare: 35 minute (plus timpul de racire)
80 cal/portie
Ingrediente si cantitati:
125 g zahar tos
50 g migdale curatate, prajite
175 g ciocolata
125 g alune prajite
2 linguri rase zahar;
2 linguri rase cacao pudra
300 ml smantana
350 g pandispan
150 ml lichior Amaretto
50 g unt
Mod de preparare:
1. Topiti usor zaharul intr-un vas mic, cu fundul gros. Nu amestecati. Cand zaharul a devenit auriu, luati-l de pe foc. Amestecati inauntru migdalele, turnati pe o foaie de hartie cerata si dati la rece.
2. Macinati fin migdalele. Puneti-le deoparte intr-un castron de marime mijlocie. Taiati in bucati nu prea marunte 90 g ciocolata si alunele. Amestecati-le si puneti-le deoparte in alt castron de marime medie. Cerneti zaharul pudra si cacaoa intr-un al treilea vas de marime medie.
3. Bateti smantana foarte usor pana devine tare (fara a exagera ca sa nu se taie sau sa devina unt). Puneti cu lingura cate o treime din cantitatea de smantana in fiecare castron.
4. Taiati in felii subtiri checul Madeira (pandispanul). Captusiti o tava de cozonac sau chec cu celofan. Puneti la baza un strat de pandispan, acoperind tot fundul vasului. Stropiti cu putin lichior. Puneti cu lingura deasupra crema cu migdale, asezati inca un strat de pandispan, stropiti din nou cu lichior.
5. Presarati deasupra ? din crema de ciocolata si alune, mai puneti un strat de pandispan si stropiti cu lichior. Puneti deasupra toata crema cu cacao, apoi ce a mai ramas din crema de ciocolata si alune. Acoperiti cu inca un strat de pandispan si stropiti cu ceea ce a mai ramas din lichior. Acoperiti cu celofan si puneti ceva greu deasupra, peste in carton de dimensiunea tavii in care ati pus prajitura. Dati la frigider peste noapte.
6. Topiti in unt ciocolata ramasa la bain-marin intr-un mic vas de Jena. Amestecati-le bine. Scoateti cassata de la rece, indepartati celofanul si turnati ciocolata topita pe deasupra. Neteziti si imbracati in ciocolata topita prajitura cu ajutorul unei palete. Puteti servi imediat sau puteti chiar congela prajitura pana la data servirii.
Subiecte discutate pe forum, despre gastronomie