Meniu sofisticat
Reţete · Retete pentru sarbatori / 17.06.2008

Daca bugetul si timpul va permite, poate si indemanarea si experienta in gospodarie, va recomandam un meniu cu care sa va dati gata prietenii. La aperitiv caras in saramura, cotlete de caprioara si cataif turcesc.

Caras in saramura (6 portii)

Ingrediente: 1 kg. caras, saramura (la un pahar cu apa o lingurita rasa de sare), catei de usturoi, cimbru, ulei, sare.

Mod de preparare: Se curata si se spala pestele, apoi se taie in bucati. Pe o tabla groasase presara sare si se aseaza deasupra jarului sau pe flacara de la aragaz si se lasa se se infierbante bine. Bucatile de peste se aseaza pe tabla si se frig, pe o parte si pe alta. Cand sunt gata fripte, se pun intr-o cratita si se stropesc cu cateva picaturi de ulei, se presara cimbru si usturoi taiat feliute subtire si se acopera din nou si se lasa sa se raceasca. Se poate servi cu mamaliguta, ca aperitiv.


Cotlete de caprioara

Ingrediente: 6 cotlete, 1 lingura una, 2 lingurite ulei, sare.

Mod de preparare: Se taie cotletele de 2 cm. grosime si se bat usor ca sa se mai subtieze. Se pune intr-o tigaie untul amestecat cu ulei. Cand grasimea este fierbinte, se pun cotletele si se frig pe amandoua partile. Nu trebuie lasate sa se usuce. Se servesc cu sos de ciuperci sau cu sos de vin pregatit separat, la care se adauga si sosul din tigaia in care s-a fript.

Cataif turcesc

Ingrediente: Pentru taitei: 300 grame faina, 2 oua, 2 linguri apa, sare.

Pentru cataif: 2 linguri unt topit, iar pentru siropul necesar: 1 pahar cu apa, 150 grame zahar, vanilie, frisca batuta.

Mod de preparare: Se face o foaie la fel ca pentru taitei. Ca sa fie mai fina se face fara apa, se intinde subtire si se taie foarte fin. Pentru sase persoane se fac doua foi, fiecare dintr-un ou. Este bine ca taiteii sa fie pregatiti cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa se usuce. Sau se pot cumpara gata din magazine.
Se pun taiteii intr-o tava, se dau la cuptor la foc potrivit si se tin pana incep sa se rumeneasca, amestecandu-i usor cu furculita. Se oparesc cu doua linguri de unt topit si se mai dau cateva minute la cuptor. Se toarna deasupra un sirop potrivit de legat, facut din zahar cu apa si se tin la cuptor pana ce taiteii au supt tot siropul. Se aseaza intr-o cratita rotunda, apasandu-i usos cu dosul furculitei. Se lasa sa se raceasca ca sa se lege intre ei, se rastoarna, iar deasupra se pune frisca batuta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro