Care este temperatura potrivita?...
Reţete · Sfaturi / De Alina Bleaja, 30.11.-1

Asa cum iti spuneam in articolul trecut, astazi intram in cea de-a treia si ultima parte a serialului nostru de sfaturi pentru manevrarea corespunzatoare a ingredientelor. Nu uita ca mancarea trebuie pastrata la temperaturi adecvate, pentru a evita deteriorarea sa. Prea cald? Prea rece? Vei afla astazi tot ceea ce te intereseaza despre acest lucru, precum si despre refrigerarea sau dezghetarea produselor congelate.

1. Temperatura

Bacteriile se dezvolta extrem de rapid in intervalul de temperaturi 10-60 de grade Celsius. Acest interval este cunoscut sub denumirea de "zona periculoasa". Pentru a depozita, pastra si gati mancarea in conditii adecvate, este imperativ sa micsorezi cantitatea de produse perisabile care trebuie preparate la aceste temperaturi.


Cel mai prielnic mediu pentru dezvoltarea bacteriilor patogene este "zona periculoasa" - anumite bacterii isi pot dubla numarul la fiecare 20 de minute. Acestea cauzeaza toxiinfectiile alimentare, insa fara sa afecteze gustul, mirosul sau aspectul mancarii.

Orice fel de produse sau mancaruri care au fost lasate in acest interval termic timp de doua ore sau chiar mai mult, trebuie aruncate. Este posibil sa aiba in continuare un gust bun, dar iti pot face foarte mult rau.

Nu marina mancarea la temperatura camerei pentru mai mult de 1 ora.


2. Refrigerarea

Frigiderul reprezinta unul dintre cele mai importante obiecte din bucataria ta, pentru o depozitare adecvata si sigura a mancarurilor.

Intotdeauna trebuie introduse imediat la frigider produsele perisabile, pentru a impiedica reproducerea bacteriilor patogene. Totusi refrigerarea nu va proteja complet mancarurile de anumite bacterii, care se pot multiplica la temperaturi scazute, lucru care poate diminua calitatea mancarurilor, contribuind la deteriorarea aromelor si a gusturilor.


Este important sa mentinem temperatura frigiderului sub 0 grade Celsius. Temperatura ideala a frigiderului este intre 6 si 8 grade Celsius.

Verifica in mod frecvent temperatura cu un termometru. Daca frigiderul tau trece de temperatura de 10 grade Celsius timp de 2 ore, scoate din aparatul electrocasnic toate produsele perisabile.

Cand introduci la frigider mancarurile gatite, imparte mancarea in portii mai mici, astfel incat sa se raceasca mai repede.

De asemenea, este important sa nu iti suprasoliciti frigiderul, pentru ca circulatia aerului rece sa pastreze mancarurile cat mai reci.


Rafturile de pe usa frigiderului au temperaturi care fluctueaza frecvent, din cauza inchiderii si deschiderii usii, astfel incat nu este indicat sa pastrezi produse perisabile pe usa aparatului. Ouale se pastreaza in cutia de carton, in interiorul frigiderului, si nu in suportul special pentru oua cu care este prevazut frigiderul. De asemenea, nici laptele nu este recomandabil sa se pastreze pe rafturile de pe usa frigiderului.

Daca mancarea se varsa in frigider, sterge imediat surplusul curs si igienizeaza zona, daca este necesar.

Verifica saptamanal frigiderul, pentru a te asigura ca mancarea nu s-a stricat si, ocazional, spala toate suprafetele si rafturile cu apa calda si sapun. Pentru a impiedica raspandirea mirosurilor, pastreaza pe un raft o cutie deschisa cu bicarbonat de sodiu pe care o schimbi la 2-3 luni.

3. Cum dezgheti alimentele si produsele congelate

Exista trei modalitati sigure de a dezgheta produsele congelate: in frigider, in apa rece si in cuptorul cu microunde. Faptul ca lasi mancarea sau produsul respectiv pe masa, la dezghetat, intr-un vas cu apa calda, va duce la apropierea de "zona de pericol", ceea ce presupune posibilitatea ca alimentele sa se deterioreze.

Dezghetarea in frigider poate dura mai mult timp, dar este cea mai sigura si sanatoasa metoda. Fa-ti planul din timp, deoarece produsele de mari dimensiuni, cum ar fi un pui sau un curcan intreg, inseamna 24 de ore de dezghetare pentru fiecare 2 kilograme si jumatate de carne. Pentru produsele mai mici, cum ar fi pieptul de pui, poti lasa carnea in frigider de dimineata, pentru prepararea cinei din seara respectiva. Produsele care se dezgheata in frigider pot fi apoi congelate fara probleme, fara sa pierzi nimic din calitatea lor, ci doar putin din aspectul estetic.

Dezghetarea in apa rece este mai rapida, dar poate fi ceva mai complicata. Carnea trebuie ambalata in pungi care nu permit patrunderea apei - in caz contrar, carnea se va imbiba cu apa, ceea ce va duce la deteriorarea calitatii sale. Pastreaza apa din vasul pregatit pentru racire cat mai rece posibil, schimband-o la fiecare 30 de minute. O punga cu piept de pui care cantareste mai putin de 500 de grame se va dezgheta in mai putin de o ora, iar la un curcan intreg dezghetarea dureaza 2 pana la 3 ore pentru fiecare 2 kilograme si jumatate. Produsele dezghetate in apa rece trebuie preparate. Recongelarea lor nu este optionala.

Daca produsele se dezgheata la microunde, acestea trebuie preparate imediat dupa decongelare. In cursul acestui proces de dezghetare, suprafata produsului poate chiar sa inceapa sa se "prajeasca", ceea ce aduce alimentele in "zona de pericol". Din aceasta cauza, nu recomandam congelarea cu ajutorul cuptorului cu microunde. De asemenea, introducerea din nou la congelator a acestor produse, dupa dezghetare, nu este optionala.

4. Cum poti raci rapid supele, mancarurile cade si lichidele fierbinti

O cantitate "impresionanta" de supa sau tocana poate dura foarte mult sa se raceasca, pentru a o putea introduce apoi in siguranta, la frigider. De vreme ce mancarea nu trebuie sa stea mai mult de 2 ore in "zona de pericol", iata cateva sfaturi care sa te ajute sa racesti mancarea in mod rapid si sigur.

Lichidele se racesc cel mai repede in recipiente din metal. Recipientele din plastic se incalzesc si se racesc mult mai greu.
Este preferabil ca recipientele cu mancare calda sa fie amplasate in alte vase, in care adaugi treptat apa rece ca gheata, pana cand apa va ajunge la acelasi nivel la care se afla si mancarea (sau lichidul) din recipient.
Amesteca din cand in cand baia de apa rece, pentru a accelera procesul de racire.

5. Instructiuni de depozitare si datele de expirare a produselor

Fii atenta la instructiunile de depozitare a alimentelor, cum ar fi "Introduceti la frigider dupa deschidere", precum si la datele de expirare prevazute pe recipiente sau produse. Daca aceste produse sau alimente nu au fost depozitate in mod corespunzator, este mai sigur sa le arunci decat sa risti imbolnavirea intregii familii.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro