Cele 3 cutite esentiale in orice bucatarie
Exista doar trei cutite a caror prezenta in bucatarie este esentiala: un cutit "de bucatar-sef", un cutit pentru decojit si unul zimtat. Orice alte tipuri de cutite reprezinta un lux - te pot ajuta, iti pot usura munca si pot transforma orele petrecute in bucatarie intr-o adevarata placere, dar nu iti sunt cu adevarat necesare.
Cutitul de bucatar-sef este cel mai important cutit pe care il poti avea in bucatarie. Are lama lata si lunga de 15 pana la 25 de cm si se foloseste in special la taiat, desi poate fi utilizat pentru orice alta operatie. La un cutit clasic de bucatar, pe stil frantuzesc, marginea netaioasa a lamei se semirotunjeste spre varf.
Cutitul de bucatar Santoku, pe stil japonez, poate fi utilizat in locul celui frantuzesc - de regula, este mai scurt, iar marginea netaioasa a lamei este semirotunjita spre varf. Fabricantii europeni ai cutitelor Santoku ii adauga marginea Granton sau Kullenschiff, respectiv santuri sapate pe marginea lamei, un sir de "buzunare" rotunde care impiedica alimentele sau mancarea sa se lipeasca de suprafata cutitului.
Cutitul pentru decojit arata ca un cutit de bucatar in miniatura, cu o lama care are o lungime de la 5 pana la 10 cm. Este o unealta utila pentru operatii delicate, unde o lama mai lunga si mai lata mai mult te-ar incurca. Acest tip de cutit este ideal pentru decojirea cepelor, pentru eliminarea partii centrale a rosiilor sau pentru taierea in parti egale a legumelor.
Cutitul zimtat este folosit pentru taierea painii, a rosiilor si chiar a carnii. Este unealta cea mai utila in cazul alimentelor care au o anumita textura la exterior si alta la interior, cum ar fi o paine sau rosiile, care au la exterior coaja "alunecoasa". Alege un cutit zimtat cu lama mai lunga, pentru a "ataca" in mod eficient suprafata pe care vrei sa o tai.
Ai grija in momentul cumpararii unui astfel de cutit - daca simti ca iti lovesti incheieturile degetelor de fundul de lemn, in timpul operatiei de taiere, inseamna ca inca esti in cautarea cutitului ideal...
Lista suplimentara de cutite:
Cutitul pentru feliere este folosit pentru taierea carnii gatite sau fripte, fie ca este vorba de carnea de vita, porc, pui sau peste. Lama ar trebui sa fie suficient de lunga (aproximativ 25 de cm) - pentru a putea taia usor o bucata mai mare de carne, suficient de ingusta - pentru a putea taia cat mai usor o bucata chiar din mijloc, si suficient de flexibila - pentru a putea separa cu usurinta carnea de os.
In mainile pricepute, un satar poate face tot ceea ce poate face si un cutit de bucatar: poate taia, felia, taia fileuri, sparge in bucati sau zdrobi si mai mult decat atat. Lama sa grea, rectangulara, are rolul de a cioparti acel gen de oase pe care alte cutite nu le pot dovedi...
Cutitul pentru oase este util pentru delicata operatie de separare si taiere a carnii crude (vita, porc, pui sau peste) de os. Lama sa, in jur de 15 cm, este mai subtire decat a unui cutit pentru feliere si suficient de flexibila pentru a urmari si a se adapta contururilor unui peste sau ale unui pui.