Esti exigenta in ceea ce priveste alimentatia copilului tau si doresti sa aiba parte de un pranz sanatos, satios, dar si gustos, chiar daca se afla la scoala. Indiferent daca micutul face nazuri...
Esti exigenta in ceea ce priveste alimentatia copilului tau si doresti sa aiba parte de un pranz sanatos, satios, dar si gustos, chiar daca se afla la scoala. Indiferent daca micutul face nazuri la mancare, sau, dimpotriva, se arata a fi deosebit de pofticios, dar nu alege intotdeauna mancarea sanatoasa, se impune grija si atentie din partea ta. Cu un pic de efort, poti sa ii oferi un pranz special, sanatos si pe placul lui.
In primul rand, trebuie sa tii cont de timpul pe care cel mic il are la dispozitie pentru a manca ceea ce i-ai pregatit. Pranzul in timpul recreatiei nu are cum sa dureze mai mult de 10-15 minute, de aceea nu-i pune in pachetel mancare gatita complicat, care necesita sa fie taiata, servita cu tacamuri, curatata sau decojita.
In plus, trebuie sa vina in portii mult mai mici decat in cazul unui adult, preferabil taiata si "asamblata" atractiv. De exemplu, in loc sa-i impachetezi un sandvis mare si o banana intreaga, alege sandvisuri micute, rotunde, si bucatele mici de fructe.
Foloseste-ti imaginatia si realizeaza combinatii interesante, care stii ca il vor "pacali" sa manance tot. Chifle moi, mici, din faina integrala, cu seminte sau fara, branza topita pentru copii, fasii din piept de pui, salata, rondele de morcovi sau castraveti si, eventual, un dressing fara grasimi - iata ingrediente gustoase pentru un sandvis reusit!
Desi este bine sa variezi mancarea pe care i-o dai "la pachet", nu exagera. De obicei, copiii se obisnuiesc greu cu un gust nou si exista posibilitatea sa iti returneze pachetelul intreg, dupa ce a terminat orele, sau sa il dea altor copii.
Tine cont intotdeauna de gusturile lui atunci cand ii pregatesti pachetul pentru pranz si, chiar daca nu sunt mereu cele mai sanatoase, strecoara-i si deserturile care-i plac - de exemplu, ciocolatica preferata sau un croissant. Nu este un capat de tara, daca restul pachetului contine alimente sanatoase.
Nu suporta castravetii sau ardeiul gras? Nu-i nimic - prepara-i un sandvis care include ingredientele preferate, adaugandu-i doar o bucatica din alimentul care-i displace, dar care ii furnizeaza vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul sau. Pe masura ce se obisnuieste cu gustul, mareste usor cantitatea alimentului respectiv.
Daca refuza din start "trucul tau" si cere sa manance acelasi lucru (cu care s-a obisnuit) in fiecare zi, nu insista si fa-i pe plac, atat timp cat pachetelul, in ansamblu, ii ofera un pranz sanatos. Nu uita de sticla cu apa (esentiala pentru hidratare), din care sa-l sfatuiesti sa bea nu doar dupa pranz, ci si in celelalte pauze pe care le are la scoala.
Evita sa-i dai alte bauturi, precum lapte sau suc de fructe, chiar daca sunt sanatoase; din moment ce vor sta in ghiozdanul copilului, pana la pranz isi vor pierde din valoarea nutritiva.
Micutul tau are probleme de concentrare la scoala? Poti rezolva acest neajuns printr-o alimentatie corecta, fara multe grasimi si zahar. Pregateste-i sanvisuri in care sa incluzi rondele din ou fiert sau bucati de peste, care-i vor stimula memoria, iar ca desert, bananele sau batoanele din cereale integrale ii vor da energia (mentala) necesara concentrarii si obtinerii unor rezultate performante la scoala.
Un mic truc: Copiilor le place foarte mult "sa rontaie"; decat sa aleaga mici gustari nesanatoase, precum chips-urile sau popcornul cu branza, pune-i tu in pachetel "rontaieli" sanatoase. O mana de nuci, alune desarate, fructe uscate sau biscuiti de casa sunt alegeri excelente pentru pauza de pranz.
Un aspect deosebit de important este modul in care ii vei impacheta mancarea - alege casolete micute, colorate, care nu vor fi dificil de transportat si care isi vor gasi locul usor in ghiozdanul sau, fara a-l ingreuna prea mult. Un ambalaj - folie atractiv, servetele cu un imprimeu amuzant, pungi micute, care se inchid etans - sunt variante atractive pentru impachetat sandvisurile, desertul sau micile gustari.
Este indicat sa-i incluzi in pachet: sandvisuri cu carne slaba, branzeturi usoare si legume, fructe, batoane de cereale, ciocolatele, biscuiti integrali.
Evita sa-i incluzi in pachet: sandvisuri cu mezeluri sarate sau cu maioneza, gustari condimentate, chipsuri, saratele, sucuri acidulate, prajituri cu crema.