Cum intretii cutitele de bucatarie
Cutitele din bucataria ta reprezinta o investitie importanta. La fel de important este si sa ai grija de ele, sa le cureti si sa le intretii, astfel incat sa te asiguri ca ele vor reprezenta mult timp de acum inainte un ajutor de nadejde pentru tine. Astazi iti oferim sfaturi practice pentru intretinerea cutitelor de care te folosesti atat de mult in bucatarie.
Care este locul cel mai indicat in care sa le depozitez?
Nu iti arunca aceste ustensile intr-un sertar, la nimereala. Faptul ca se vor lovi unul de celalalt, la fiecare deschidere si inchidere a sertarului, va duce la deteriorari semnificative ale lamei. Foloseste-te fie de un suport special pentru cutite, in care iti poti pastra intregul set preferat, fie de o banda magnetica, pentru a le tine separate, la distanta unele de altele.
In cazul in care problema ta majora o reprezinta spatiul si esti nevoita sa apelezi la varianta depozitarii cutitelor intr-un sertar, cumpara folii din plastic sau confectionate dintr-un alt material rezistent, care sa le protejeze lama de ciocnirile inevitabile.
Niciodata nu pune in sertar sau intr-un suport special un cutit ud, deoarece apa va "roade" si va deteriora lama. Lasa cutitul sa se usuce singur sau tamponeaza-l cu un prosop uscat de bucatarie. O laveta sau o carpa sunt la fel de bune. De asemenea, nu introduce cutitele in masina de spalat vase - acest lucru va duce la pierderea de stralucire a lamei.
Cum ascut lama cutitului?
In mod inevitabil, in urma uzurii, lama cutitului isi va pierde stralucirea si, bineinteles, se va toci. Tocmai de aceea, este necesar sa fie ascutita in mod adecvat. Pentru a face acest lucru, iti recomandam:
Foloseste o piatra pentru ascutit: "pietrele ude" trebuie sa fie udate cu apa sau ulei, in timp ce pietrele uscate, nu. Cele mai multe pietre care se gasesc in comert au nevoie de apa pentru a-si indeplini functionalitatea. Cu foarte mare atentie, freaca lama cutitului de piatra, la un unghi de 10-20 de grade. Preseaza cu delicatete lama de piatra, pe toata suprafata ei, in sus si in jos, de la maner pana la varf. Aplica acelasi numar de presari pe fiecare parte a lamei.
Foloseste o banda de ascutire - este mai usor de utilizat decat pietrele pentru ascutit, insa tinde sa fie mai putin precisa.
Poti ascuti cutitele la un magazin specializat.
Este preferabil sa faci aceasta operatiune de ascutire in mod regulat - cutitele tocite sunt mult mai periculoase decat cele ascutite, deoarece iti solicita mai multa presiune si pot aluneca mai usor.