Cum pastrezi painea proaspata?
Reţete · Sfaturi / De Alina Bleaja, 30.11.-1

Perioada de timp in care painea se va pastra proaspata depinde de o serie de factori, printre care se numara ingredientele folosite la prepararea ei, temperatura, umiditatea, cutia si/sau ambalajul utilizate, precum si locul pastrarii. Painea "clasica", preparata din cateva ingrediente (faina, apa, drojdie si sare) nu se pastreaza la fel de mult ca painea imbogatita cu oua, unt si lapte.

Painea preparata cu ajutorul unor afanatori se pastreaza proaspata mai mult timp decat foarte multe sortimente de paine "clasica", preparata pe baza de drojdie.


Foarte multi brutari recomanda ca o bucata de paine sau o paine proaspat coapta sa nu fie pastrata in pungi din plastic. Aceasta deoarece plasticul nu permite painii sa "respire", ceea ce face ca umiditatea sa se mentina in interiorul pungii, painea sa se inmoaie si, treptat, sa mucegaiasca.

In cazul in care painea este pastrata la frigider in punga din plastic, ambalajul de dimensiuni mai mari decat produsul poate stimula aparitia mucegaiului.

Desi este adevarat ca painea produsa comercial se vinde, in general, in pungi din plastic, painea de acest tip este feliata. Astfel, daca nu s-ar vinde in pungi din plastic, feliile de paine s-ar usca foarte repede. Multe dintre aceste sortimente de paine contin conservanti chimici, care garanteaza o durata mai mare de pastrare si, implicit, de vindere la raft.


Astfel, factorul "punga din plastic" - daca influenta sa este pozitiva sau negativa in ceea ce priveste conditiile optime de pastrare a painii - nu este relevant in acest caz.

Daca preferi painea de casa, de regula painea proaspat coapta se pastreaza cu partea taiata in jos, fara nici un fel de ambalaj. Painea care a fost preparata cu afanatori sau cu o cantitate foarte mica de drojdie se va pastra proaspata timp de mai multe zile daca este depozitata de aceeasi maniera.

Pungile din hartie sunt foarte bune pentru ambalarea painii, deoarece permit o mai buna circulatie a aerului in jurul produsului de brutarie.


O punga din panza reprezinta o alta varianta optima care poate fi utilizata cu incredere si succes pentru pastrarea painii. Pot fi folosite in acest scop si un servet de dimensiuni mai mari sau o bucata de panza. Panza pastreaza painea proaspata si, in acelasi timp, ii permite sa "respire".

Atentie! Feliile de paine se vor usca rapid daca vor fi ambalate in hartie sau panza.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro