Poti preveni contaminarea cu microbi a alimentelor!
Curatenia, prevenirea contaminarii cu microbi si a amestecului de gusturi si arome, precum si pastrarea mancarurilor si a ingredientelor la temperaturi adecvate si sigure reprezinta unele dintre regulile de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand "trebaluiesti" in bucatarie... Asa cum ti-am promis, in aceasta a doua parte a serialului nostru iti propunem mai multe informatii despre pericolul contaminarii incrucisate.
Raspandirea bacteriilor de la carnea cruda la alte ingrediente, ustensile de bucatarie sau suprafete se numeste
Carne cruda, carne de pui si de peste:
Intotdeauna separa carnea cruda de mancarea gata preparata sau care este deja pregatita pentru a fi consumata.
La alimentara, roaga vanzatoarea sa iti impacheteze carnea cruda in pungi separate, daca este de tipuri diferite.
Acasa, intotdeauna depoziteaza carnurile crude pe ultimul raft al congelatorului, astfel incat sucurile si zeama de carne sa nu curga pe alte ingrediente si produse.
Dulapurile, sertarele si blatul de bucatarie:
Spala bine cu apa fierbinte si sapun aceste suprafete si apoi aplica un dezinfectant.
Nu lasa animalele de companie sa calce in zona si suprafetele de lucru si nu transforma nici tu aceste zone in unele de "lenevit".
De fiecare data cand ai terminat de pregatit o mancare sau de manevrat un anumit ingredient, spala foarte bine blatul de bucatarie, inainte de a te apuca de o noua reteta.
Tablii pentru taiat sau fundurile din lemn:
Este o idee buna sa ai tablii sau funduri din lemn separate pentru taiat - unul pentru carne de porc sau vitel, de pui sau de peste si altul pentru ingredientele si produsele care se pot servi crude.
Tabliile pentru taiat confectionate din plastic pot fi curatate in mod igienic cu ajutorul unei solutii de inalbit sau spalandu-le in masina de spalat vase. Pentru a obtine aceasta solutie de inalbit, foloseste o lingura de agent de inalbire la un sfert de litru de apa rece. Decarteaza aceasta solutie zilnic.
Igienizeaza tabliile pentru taiat sau fundurile din lemn cu otet din grane distilat, apoi usuca-le la uscator sau la microunde timp de 10 minute.
Tabliile pentru taiat, in special cele din lemn, trebuie cercetate "din ochi", pentru a te asigura ca nu au patruns in crapaturi resturi de alimente.
Arunca aceste ustensile cand s-au uzat excesiv sau in clipa in care apar crapaturi care devin dificil de curatat.
Spala aceste tablii cu apa fierbinte si sapun dupa fiecare utilizare.
Prosoapele, carpele, buretii si sorturile de bucatarie:
Daca folosesti in permanenta aceeasi carpa sau acelasi burete pentru a sterge dulapurile si blatul, nu vei reusi decat sa imprastii microbii. Aminteste-ti sa speli prosoapele de bucatarie in masina de spalat, cat de des posibil, si sa speli buretii in masina de spalat vase sau manual.
Evita sa te stergi de apa de pe maini pe sortul de bucatarie, pentru ca nu vei face altceva decat sa "colectionezi" pe pielea mainilor bacteriile de data trecuta cand ai facut aceeasi operatiune...
Cand speli vasele, lasa-le sa se usuce natural - nu folosi prosoape ca sa le stergi, pentru ca vei imprastia microbii.
Ustensilele si vasele pentru servit mancarea cruda sau gatita:
Daca prepari carnea cruda - de vita sau porc, pui sau peste - la grill-ul sau gratarul din curte, este important sa ai la indemana un alt vas, in care vei aseza friptura, dupa ce s-a prajit.
Spala sau foloseste alte ustensile si tacamuri decat cele pe care le-ai utilizat la prepararea mancarii, cat timp aceasta era cruda.
In cazul in care carnea de porc, de pui sau fructele de mare au stat la marinat, atunci fierbe sosul marinat cel putin 3 minute inainte de a-l utiliza pentru mancare sau inainte de a-l servi.
Ingredientele crude:
Salata trebuie spalata cat se poate de bine, chiar pre-spalata, "inecand-o" intr-un bol cu apa proaspata, potabila, foarte rece.
Fructele se spala cu apa curenta - frecarea fructului de apa va spala bacteriile, praful si microbii.
Este foarte important sa speli pepenii si alte fructe sau legume de mari dimensiuni care nu vor fi gatite. Tine intotdeauna cont de faptul ca au fost cultivate la o ferma, intr-o gradina, ca au crescut in pamant si ca foarte multa lume a pus mana pe ele. Daca tai un pepene nespalat, bacteriile de la suprafata vor fi impinse spre miezul fructului, din cauza cutitului.
Pentru a preveni contaminarea incrucisata, intotdeauna spala ingredientele intr-un vas sau bol si nu intr-o chiuveta plina cu apa.
Daca trebuie sa speli carnea cruda de pui, porc, vita sau peste, spala foarte bine si chiuveta, pentru a preveni contaminarea incrucisata.
Cand folosesti un termometru pentru mancare, intotdeauna spala-l intre probe.
Spalatul frecvent pe maini este crucial in prevenirea contaminarii incrucisate.
Din articolul urmator vei afla mai multe despre temperaturile optime la care trebuie sa pastrezi alimentele, despre refrigerarea acestora, despre cel mai bun procedeu de a dezgheta produsele congelate si, de asemenea, informatii despre depozitarea si datele de expirare a produselor...