Redescopera bucataria de vara
Este cel mai bun moment pentru a regasi placerea stilului proaspat si lejer de a gati
Vara este cel mai bun moment pentru a redescoperi placerea stilului proaspat si lejer de a gati. Iti trebuie putina imaginatie si un imbold. Eva vine cu amandoua!
Iti propun un experiment, care sa imbine utilul cu placutul, iar rezultatele sunt garantate! Dar inainte de asta, putina teorie.
Ne-am obisnuit, din pacate, sa facem cumparaturi doar de la supermarketul cel mai apropiat de casa, de unde, din comoditate, din lipsa de timp, sau pentru ca ne convine pretul, cumparam tot ce ne trebuie, inclusiv legume, fructe, verdeturi.
Din cauza aceasta, mancam acelasi soi de rosii tot anul, aceiasi morcovi pe jumatate paliti, dovelecei galbeni si aceleasi ierburi, asa zis aromate, care miros a plastic. Adaugam in mancare aditivi din pliculete, pe care le cumparam cu mana noastra, tot din supermarket, si astfel mancarea are acelasi gust indiferent de felul ei.
Cumparam dulceturi care contin doar 10% fruct, restul glucoza si arome sintetice, bem sucuri pline de zahar si chimicale frumos colorate si ne pacalim ca mancam sanatos.
Bucataria, prepararea alimentelor la tine in casa, inseamna insa transformarea produselor brute in mancaruri savuroase, in care sa existe arome naturale, gust si savoare.
A manca, a face mancare si a te preocupa de calitatea produselor pe care le folosesti ca ingrediente pentru mancarea ta este un act profund senzual! Simturile noastre sunt stimulate si de reactiile papilelor gustative. De aceea exista mancaruri afrodiziace, de aceea exista cine romantice, de aceea arta de a gati este un fel de preludiu.
Gurmanzii sunt oamenii care stiu sa savureze mancarurile, stiu sa faca diferenta intre ele, sunt oameni patimasi, erotici si plini de voluptate. Subjugati de ritmul infernal, de oras, de cotidianul repetitiv, am uitat regulile de baza ale cumparaturilor: priveste, gusta, atinge, simte.
Sa gatesti este o placere! Imagineaza-te la bucatarie. Ai o bucata de carne perfect curatata de pielite, foarte proaspata, sau un pui grasun, iar alaturi ardei grasi (pe care daca ii strangi usor, paraie), dovlecei (verzi), ceapa (care inca pastreaza caldura pamantului din care a fost scoasa), morcovi (pe care nu trebuie sa-i razi si care miros dulce amarui), telina (cu frunze verzi, pe care daca le strangi putin intre degete, pocnesc), leustean (miroase divin), caise culese din copac cu o ora in urma si mere varatece, cu pielita subtire.
Iti propun un experiment, care sa imbine utilul cu placutul, iar rezultatele sunt garantate! Dar inainte de asta, putina teorie.
Fara supermarket!
Ne-am obisnuit, din pacate, sa facem cumparaturi doar de la supermarketul cel mai apropiat de casa, de unde, din comoditate, din lipsa de timp, sau pentru ca ne convine pretul, cumparam tot ce ne trebuie, inclusiv legume, fructe, verdeturi.
Din cauza aceasta, mancam acelasi soi de rosii tot anul, aceiasi morcovi pe jumatate paliti, dovelecei galbeni si aceleasi ierburi, asa zis aromate, care miros a plastic. Adaugam in mancare aditivi din pliculete, pe care le cumparam cu mana noastra, tot din supermarket, si astfel mancarea are acelasi gust indiferent de felul ei.
Cumparam dulceturi care contin doar 10% fruct, restul glucoza si arome sintetice, bem sucuri pline de zahar si chimicale frumos colorate si ne pacalim ca mancam sanatos.
Bucataria, prepararea alimentelor la tine in casa, inseamna insa transformarea produselor brute in mancaruri savuroase, in care sa existe arome naturale, gust si savoare.
Un act senzual
A manca, a face mancare si a te preocupa de calitatea produselor pe care le folosesti ca ingrediente pentru mancarea ta este un act profund senzual! Simturile noastre sunt stimulate si de reactiile papilelor gustative. De aceea exista mancaruri afrodiziace, de aceea exista cine romantice, de aceea arta de a gati este un fel de preludiu.
Gurmanzii sunt oamenii care stiu sa savureze mancarurile, stiu sa faca diferenta intre ele, sunt oameni patimasi, erotici si plini de voluptate. Subjugati de ritmul infernal, de oras, de cotidianul repetitiv, am uitat regulile de baza ale cumparaturilor: priveste, gusta, atinge, simte.
Ingrediente perfecte
Sa gatesti este o placere! Imagineaza-te la bucatarie. Ai o bucata de carne perfect curatata de pielite, foarte proaspata, sau un pui grasun, iar alaturi ardei grasi (pe care daca ii strangi usor, paraie), dovlecei (verzi), ceapa (care inca pastreaza caldura pamantului din care a fost scoasa), morcovi (pe care nu trebuie sa-i razi si care miros dulce amarui), telina (cu frunze verzi, pe care daca le strangi putin intre degete, pocnesc), leustean (miroase divin), caise culese din copac cu o ora in urma si mere varatece, cu pielita subtire.