Retete delicioase pentru diabetici
Reţete · Sfaturi / De Claudia Ariton, 06.10.2008

Pe majoritatea dintre noi instalarea unei boli precum diabetul ne socheaza si ne deruteaza, mai ales in ceea ce priveste viitorul stil de viata pe care va trebui sa-l adoptam. Dintr-o data nu mai...

Pe majoritatea dintre noi instalarea unei boli precum diabetul ne socheaza si ne deruteaza, mai ales in ceea ce priveste viitorul stil de viata pe care va trebui sa-l adoptam. Dintr-o data nu mai avem "unda verde" catre orice tip de mancare, trebuie sa cunoastem ingredientele fiecarui produs pe care il consumam, iar desertul pe care ceilalti membri ai familiei il savureaza fara probleme ramane doar un vis frumos sau trebuie consumat cu moderatie.

Cu siguranta, o persoana care sufera de diabet trebuie sa aiba un regim de viata extrem de disciplinat si sa fie deosebit de precauta in ceea ce priveste modul sau de alimentatie. Potrivit

Diabetes.org, aceasta boala apare atunci cand organismul nu reuseste sa foloseasca eficient sau sa produca insulina. Hormonul numit insulina este necesar in procesul de transformare a zaharului sau a altor alimente in energie.

Potrivit site-ului mentionat anterior, exista o serie de mituri si idei preconcepute cu privire la aparitia acestei boli si la efectele ei. Foarte multe persoane continua sa creada si astazi ca un consum crescut de alimente bogate in zahar este unicul factor responsabil de aparitia diabetului.

In realitate, cercetatorii in domeniul medical nu au reusit sa stabileasca exact care sunt motivele ce determina aparitia diabetului, insa mostenirea genetica sau obezitatea ar putea fi principalii vinovati. Indirect, si zaharul contribuie la aparitia diabetului, ajutat de "amicii" sai, grasimile saturate, deoarece favorizeaza cresterea anormala in greutate.

Principalii aliati in lupta impotriva diabetului raman astfel dieta echilibrata, hidratarea optima a organismului si sportul practicat regulat. Faptul ca suferi de diabet nu te condamna la o viata anosta, lipsita de placerea unei alimentatii normale, din care sa nu lipseasca mancarurile gustoase; si da, in functie de recomandarile medicului sau tipul de diabet de care suferi, poti gusta chiar si desert. Atat timp cat nu exagerezi si pastrezi un regim de alimentatie echilibrat.

Un exemplu pozitiv al acceptarii si adaptarii stilului de viata la noua "situatie" este actrita americana Halle Berry. Aceasta a declarat in repetate randuri faptul ca diabetul de care sufera i-a schimbat total conceptia asupra a ceea ce inseamna un stil de viata sanatos.

"Vestea ca sufar de diabet m-a surprins complet nepregatita", a declarat actrita pentru publicatia DailyMail. "Am inceput sa  mananc multe legume proaspete, pui si peste proaspat sau paste. Am renuntat, in schimb, la carnea rosie sau la fructele cu un continut ridicat de zahar. Mancarurile mele favorite se prepara foarte simplu si sunt sanatoase - de exemplu, tonul la gratar sau piureul cu usturoi", a mai spus ea, precizand totodata ca diabetul reprezinta cel mai bun lucru care i s-a intamplat pana acum, deoarece a reprezentat, in cazul sau, catalizatorul pentru un stil de viata sanatos.

Poti adopta si tu o atitudine pozitiva vis-a-vis de aceasta boala si te poti hrani sanatos, valorificand tot ce are natura mai bun de oferit pentru alimentatie: legume, carne slaba, lactate degresate sau anumite tipuri de fructe.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro