Sfaturi pentru o bucatarie mai curata
Fie ca iti place sa gatesti, fie ca te "inchizi" in bucatarie de nevoie, un singur lucru este cert - dupa ce ai incheiat "ostilitatile", in urma ta raman foarte multe vase si ustensile murdare, resturi de ingrediente mai mult sau mai putin folosite, mirosuri, abur, uneori, chiar si fum... Insa exista unele trucuri care te pot ajuta sa ai o bucatarie mai curata cat ai clipi!
Pentru a scapa de mirosul neplacut (cum ar fi cel de ceapa, usturoi sau peste) "instalat" in placa de lemn folosita pentru taiatul ingredientelor, freaca toata suprafata murdara cu o jumatate de lamaie.
Resturile de mancare lipite de vase sau ustensile pot fi indepartate foarte usor daca inmoi vasele intr-un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, timp de 10 minute. Dupa aceea, spala vasele in mod normal. Bicarbonatul de soda poate fi folosit si ca pudra de curatat pentru vase.
Pentru ca vasele din alama sa straluceasca din nou, freaca suprafata uzata cu o jumatate de lamaie peste care ai presarat putina sare.
Pentru ca obiectele din otel inoxidabil sa isi recapete luciul, freaca-le cu coaja de lamaie. De asemenea, le poti lasa la inmuiat in apa minerala, pana cand "iese" acidul, iar spuma dispare. Dupa fiecare dintre cele doua procese, spala vasele sau obiectele in apa cu sapun si usuca-le bine.
Pentru a scoate la lumina vasele din aluminiu, innegrite de folosinta, fierbe 1 litru de apa cu 2 lingurite crema tartar (acid tartric). Lasa aceasta solutie la fiert timp de aproximativ 10 minute.
Aragazul poate fi curatat mai usor daca acoperi suprafata de lucru cu folie din aluminiu, lasand "libere" doar arzatoarele. In acest fel, nu vei pierde foarte mult timp la frecarea petelor.
Curata petele de grasime si ulei presarand faina peste locul afectat. Faina va absorbi uleiul, fiind mai usor de indepartat. In acest fel, vei impiedica imprastierea uleiului in timp ce incerci sa stergi pata cu un prosop de hartie sau cu o carpa.
Mirosul neplacut care se mentine pe maini dupa gatit poate fi indepartat daca iti freci palmele cu cateva feliute de lamaie. De asemenea, te poti spala pe maini cu putina apa de gura.
Dupa ce ai ras branza, curata razatoarea cu ajutorul unui cartof - aceasta leguma are proprietati care ajuta indepartarea branzei ramase sau lipite de razatoare.
Vasele din plastic patate pot fi curatate astfel: asaza-le in 4 litri de apa in care ai adaugat 250 ml de inalbitor. Lasa-le la inmuiat in aceasta solutie timp de cel putin 20 de minute. Scoate vasele si clateste-le bine cu apa curata, apoi spala-le cu apa fierbinte cu sapun sau detergent lichid.
Mirosurile neplacute din cuptorul cu microunde pot fi si ele indepartate - lasa o jumatate de lamaie taiata bucati intr-o cana cu apa, in care adaugi cateva cuisoare intregi. Lasa cana la fiert in cuptorul cu microunde timp de 5 minute.
Daca in masina de tocat au ramas bucati de carne lipite, inainte de spalarea propriu-zisa, introdu in dispozitivul de tocat o felie de paine. Painea va "agata" toate bucatile de carne ramase.
Pentru a improspata o galeata de gunoi, decojeste cateva lamai, portocale sau grepfruturi, pe care le poti folosi apoi pentru o salata de fructe delicioasa. Pastreaza cateva coji de lamaie si portocala intr-o punga de plastic, pe care o poti tine la congelator. In momentul in care galeata de gunoi incepe sa miroasa urat, ia o coaja de fruct din punguta congelata si arunc-o in cosul de gunoi.
Pentru a scapa de mirosurile neplacute din frigider, lasa pe unul dintre rafturi o cutie cu bicarbonat de sodiu desfacuta. Inlocuieste-o cu o cutie noua la fiecare cateva luni. Toarna continutul cutiei vechi pe scurgerea chiuvetei din bucatarie, pentru mai multa prospetime.