Sfaturi si idei pentru gratarul perfect

Sfaturi / 19.06.2009

O cale lejera si placuta de a petrece cateva ore in aer liber, la iarba verde, impreuna cu prietenii si familia, poate fi gratarul de week-end! Dar, pentru ca iesirea in natura sa fie perfecta, mai ales din punctul de...

O cale lejera si placuta de a petrece cateva ore in aer liber, la iarba verde, impreuna cu prietenii si familia, poate fi gratarul de week-end!

Dar, pentru ca iesirea in natura sa fie perfecta, mai ales din punctul de vedere al reusitei culinare, iata sfaturile celor care au facut din preparate la gratar o arta.



Lemne sau carbuni?

Exista diferente de gust si aroma, pe care lemnele sau carbunii o dau preparatelor la gratar; Temperatura degajata de carbuni este mai mare decat cea a lemnelor, asa ca primii sunt indicati pentru carne, in timp ce pentru legume si fructe, se pot folosi lemnele. Lemnul de fag si stejar este dur si este foarte bun si pentru carne, in timp ce lemnul de brad arde repede, dar are o arome incantatoare; Gratarele electrice sunt mai sanatoase decat cele cu lemne sau carbuni, dar aroma are de suferit; Imparte gratarul in doua, o zona cu lemne, iar alta cu carbuni. Vei avea doua valori diferite de temperatura pentru carne si legume;Cel mai bine merge combinatia lemne si carbuni. Pune lemne suficiente, iar cand se consuma, adauga carbuni pe margine, nu in mijlocul gratarului;Aprinde gratarul cu o ora, o ora si jumatate inainte de a pune carnea. Nu folosi benzina sau alt lichid usor inflamabil;Pune carnea pe grill numai dupa ce flacarile s-au stins si jarul este acoperit cu cenusa alba.

Instrumente si accesorii

Perie aspra pentru curatat gratarul. Asaza grillul pe flacara pentru ca toate resturile sa arda, apoi curata-l de zgura;O manusa termorezistenta, care sa ajunga pana spre cot, astfel incat sa poti manevra bunatatile de pe gratar, fara sa te arda dogoarea jarului;Furculite lungi, clesti, lopatele pentru asezat, intors si luat alimentele de pe gratar;Cel putin doua sticle cu pulverizator, una cu grasime (nu incarca alimentele cu grasime, ci trebuie sa le ungi uniform inainte sa le asezi pe grill) si alta cu apa (poti stinge eficient si rapid limbile de foc provocate de grasimea scursa din carnea aflata pe gratar);Un evantai, pentru a ventila grataul si a aprinde jarul.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro