Vin alb, roze sau rosu?
Reţete · Sfaturi / De Cristian Lupu
sommelier Depozitul de Vinuri (DDV), 30.11.-1

Chiar daca sezonul vacantelor aproape s-a incheiat, ne face placere sa "rupem" putin timp din programul de lucru aglomerat, sa ne abandonam placerilor si sa ne relaxam in mici excursii facute in locuri la care am visat dintotdeauna, departe de grijile cotidiene. Pana si week-end-urile devin zile dedicate rasfatului, cand ne acordam momente speciale de delectare gastronomica.

Un prieten de nadejde in aceste clipe este, fara indoiala, un vin jucaus, plin de prospetime. Majoritatea oamenilor asociaza in mod natural momentele de relaxare si/sau de vacanta cu un vin alb. Atractia instinctiva pentru limpezimea si prospetimea acestor bauturi cu reflexe verzi sau aurii este justificabila. Dar trebuie sa pastram un loc si vinurilor rosii si roze, de neinlocuit in anumite situatii.


Vinul alb

In general, cand temperaturile sunt destul de ridicate, mancam mai lejer. Avand in vedere faptul ca inca nu s-a instalat cu adevarat frigul, putem spune ca meniul nostru nu este nici el extrem de incarcat. In plus, se stie foarte bine ca vinurile albe se preteaza mai bine preparatelor mai putin condimentate sau onctuoase.

Pestele proaspat prins dis-de-dimineata, insotit de un sos alb, va fremata alaturi de un vin alb, viu si sec. Branzeturile proaspete de capra vor fi insotite de vinurile albe seci, lasand degustatorului senzatii de neuitat. Crocante si savuroase, salatele fac parte din placerile gurmanzilor.


Totusi, pentru a nu anihila calitatile vinului care insoteste salata, trebuie evitata folosirea otetului, inamic declarat al vinului. Alternativele acestuia sunt uleiul de masline de calitate, asezonat cu atentie, sau un suc de fructe.

Vinul roze

Zilele de vacanta sau de week-end linistit atrag, fara doar si poate, prospetimea vinurilor roze. Este momentul in care isi fac aparitia suveranii teraselor, vinurile roze, a caror intensitate aromatica plina de vivacitate este apreciata de iubitorii de vin.


Calitatile principale ale acestor vinuri se invart in jurul notiunii de prospetime. In primul rand, prospetimea aromelor: fructe rosii, cum ar fi afina, zmeura. Apoi, prospetimea temperaturii: trebuie racit in frapiera cu gheata, pentru a fi servit la o temperatura de 7-8 grade Celsius. La aceasta temperatura, caracterul fructat va domina caldura alcoolului.

Vinul rosu

Vinurile rosii sunt ca niste prieteni fideli, care nu te abandoneaza in nici o situatie. Cand vine vorba despre o seara romantica, un vin rosu va fi, cu siguranta, un nevinovat partener al unui menage-a-trois.


Vinurile rosii preferate in perioada de vacanta sunt vinurile lejere dominate de prospetimea fructelor, cum ar fi Beaujolais, foarte proaspat.

Daca apreciezi o plimbare la tara, in sanul naturii, un astfel de vin este recomandat pentru "pauza de masa". Sandvisuri cu carne de vita, o salata de curcan sau un jambon delicat vor face echipa buna cu un vin tanar si revigorant.

O ultima recomandare: sa beti cu moderatie!...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro