Sos de ceapa cu ciuperci
Reţete · Sosuri / 28.08.2007

Daca esti in impas si nu stii ce fel de sosuri se potrivesc mancarurilor pe care le gatesti cu atata pasiune, noi venim cu idei... proaspete pentru tine! Acest sos de ceapa cu ciuperci se serveste cu piure de cartofi, mamaliga, taitei sau spaghete. Este extrem de gustos, iar verdeturile (patrunjel si cimbru) ii dau o aroma placuta. Sa nu uitam de vinul alb sec, care va improspata aroma si mai mult! Pofta buna!

Ingrediente:

60 g ciuperci uscate sau 1/2 kg din cele proaspete;
apa fiarta;
2 lingurite ulei de masline;

2 cepe mari, taiate marunt;
1/3 cana vin alb sec;
1 cana apa;
1/2 lingurita patrunjel uscat si maruntit;
1/2 lingurita cimbru tocat sau 2 frunze uscate;
sare de mare si piper, dupa gust;
1 lingura faina;
1/4 cana lapte sau sos de soia.

Mod de preparare:

1. Se pun ciupercile intr-un vas si se toarna peste ele apa fiarta. Se pune vasul deoparte.

2. Se pune uleiul de masline intr-o cratita, se pune ceapa si se da la foc 5 minute, pana se rumeneste.

3. Se scurg ciupercile de apa, pastrandu-se 1/4 cana de apa. Se toaca ciupercile, se toarna peste ceapa si se tin pe foc 10 minute, pana ceapa va avea o culoare maronie.


4. Se toarna 1/4 cana de apa si vinul, se da la foc mai mare si se lasa pana da in clocot. Se reduce focul adaugandu-se 1 cana apa, patrunjelul, cimbrul, sarea de mare si piperul, dupa gust. Se mai lasa pe foc 20 de minute, amestecandu-se din cand in cand.

5. Se dizolva faina in lapte sau sos de soia si se adauga la compozitia din cratita. Se amesteca in mod continuu, pana cand compozitia se ingroasa. Se gusta, adaugandu-se dupa gust, sare si piper.

Se obtin:

1 cana si trei sferturi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro