Ciorba de legume
Reteta de baza poate fi modificata dupa gustul tau. De exemplu, se pot adauga rosii proaspete sau din conserva impreuna cu zeama, pentru aroma si culoare; de asemenea, se pot adauga cartofi taiati felii, pastarnac, napi sau alte legume ce pot fi pastrate iarna, pentru un gust deosebit. Putin ghimbir (praf) va da ciorbei o aroma deosebita. Deoarece nu este necesar sa faci sote din legume, aroma acestora ramane intacta in ciorba. Foloseste cantitatile din aceasta reteta, dar poti sa incerci si propria combinatie. Ciorba poate fi pusa la rece pana la 3 zile sau se pune la congelator.
Ingrediente si cantitati:
1 lingurita ulei vegetal;
2 bucati praz taiate sau o cana ceapa taiata;
2 morcovi taiati in bucati;
2 teline potrivite, taiate in bucati;
1 catel mic de usturoi, taiat in bucati;
8 cani apa;
1 frunza de dafin;
6 boabe de piper (intregi);
1/2 lingurita cimbru uscat;
2 cartofi potriviti ca marime, curatati si taiati;
sare de mare si piper, dupa gust;
6 frunze de patrunjel tocate.
Mod de preparare:
1. Se pune uleiul si apa in oala pentru ciorba. Se adauga prazul sau ceapa, morcovii si telina si se amesteca la foc potrivit timp de 2 minute, pana cand legumele incep sa se inmoaie. Se adauga usturoi si se mai lasa pe foc inca un minut.
2. Se adauga restul de ingrediente si se pune din nou la fiert. Cand da in clocot, se reduce focul si se mai lasa 45 de minute sau pana cand legumele sunt moi. Se gusta si se mai condimenteaza, daca este cazul.
3. Se ia ciorba de pe foc si se strecoara imediat, pastrand legumele, daca sunt necesare. In alte tari, ciorbele sunt, de fapt, supe-creme, tot ce s-a fiert in ele nu se consuma. Daca nu se consuma imediat, se lasa ciorba sa se raceasca si apoi se pune la rece.
Se obtin 6 cani.
1 ceasca contine: 25 de calorii; 0,5 g proteine; 5 g carbohidrati; 0,5 g grasimi; 0 mg colesterol; 35 mg sodiu (fara cel din sare).