Când o mamă este deprimată, bebelușul simte același lucru
Se estimează că 1 din 9 femei suferă din cauza depresiei postpartum. Simptomele includ modificări ale dispoziției, oboseală și un interes scăzut pentru activități, lucruri care pot face dificilă conexiunea dinre mamă și bebelușul său.
Relațiile timpurii dintre mame și copiii lor pot influența starea de sănătate pe tot parcursul vieții. Adulții cu relații sănătoase de susținere de-a lungul întregii vieți, mai ales în copilărie, pot gestiona mai ușor stresul și emoțiile. Iată de ce bebelușul simte același lucru atunci când o mamă este deprimată!Ce se întâmplă atunci când o mamă este deprimată?
A fost analizată corelația dintre apariția simptomelor depresive materne și nivelul de stres al sugarilor, iar ulterior și sănătatea celulelor.
Perioada de sugar este una sensibilă, în care cei mici sunt puternic influențați de mediul lor. O modalitate de a studia modul în care stresul timpuriu poate influența sănătatea este examinarea modului în care sugarii răspund la stresul părinților lor. Studiile sugerează că sugarii expuși la depresia maternă au mai puține șanse să stabilească o relație socială și experimentează mai multe emoții negative.
În cadrul unui studiu, au fost analizate 48 de mame cu sugari în vârstă de 12 săptămâni, până când cei mici au împlinit vârsta de 18 luni. La vârsta de 6 și 12 luni, sugarii au fost aduși la laborator pentru a interacționa cu sarcini ușor stresante. De exemplu, într-unul dintre experimente, mamele au alternat între a se juca și a nu răspunde la cererile de atenție ale copilului. Acest lucru poate provoca apariția stresului la sugari, deoarece ei se bazează pe îngrijitorii lor nu doar pentru a-i hrăni, ci și pentru a-i calma.
În timpul fiecărei vizite, a fost măsurat nivelul stresului copiilor prin colectarea probelor de salivă, pentru a examina schimbările nivelului de cortizol. Au fost adunate și informații despre simptomele depresive ale mamelor. În cele din urmă, când sugarii au împlinit vârsta de 18 luni, familiile au fost aduse la laborator pentru mai multe analize. Înrăutățirea simptomelor depresiei la mame a fost corelată cu un răspuns mai mare la stres al cortizolului la sugarii cu vârstele cuprinse între 6 și 12 luni. În plus, sugarii cu un nivel mai ridicat al stresului au fost supuși unui risc mai ridicat al unei rupturi și uzuri celulare mari. Cu toate că aceste constatări sunt preliminare și ar trebui reproduse pe un eșantion mai mare de persoane, rezultatele arată cât de importante sunt tratamentele pentru sănătatea mentală a mamelor și a bebelușilor.