De ce sunt cărțile fizice mai bune decât e-books când îți înveți copilul să citească
Părinții și copiii discută mai mult atunci când citesc cărți fizice împreună comparativ cu e-books, conform unui nou studiu realizat de Universitatea din Michigan.
Cercetătorii spun că aceste conversații pot fi esențiale în învățarea copiilor să citească și să se exprime. Iată de ce sunt cărțile fizice mai bune decât e-books când îți înveți copilul să citească!
Motivele pentru care cărțile fizice sunt mai bune decât e-books când îți înveți copilul să citească
Conform studiului, atunci când vorbești despre o poveste și legi acțiunea de propria experiență a copilului, îl ajuți pe cel mic să învețe limba și să comunice. Este deosebit de eficient atunci când părintele îi pune întrebări deschise copilului, cum ar fi "Ce se întâmplă aici?" sau "Îți aduci aminte când te-ai dus la plajă cu tata?"
Cărțile electronice devin din ce în ce mai populare în viața părinților, dar cercetătorii au descoperit că efectele sonore și animațiile pot distrage atenția celor mici. Oamenii de știință au analizat 37 de părinți și copiii lor cu vârsta de 2 până la 3 ani, cărora le-a fost citită o poveste similară în timp ce erau filmați în laborator. Experimentul a inclus trei tipuri de cărți:
- cărți fizice;
- cărți electronice pe tabletă (e-books);
- cărți electronice pe tabletă cu efecte sonore și animații.
Cercetătorii au analizat numărul și felul de verbalizare dintre părinți și copii, inclusiv lectura colaborativă, care are loc atunci când un copil elaborează un concept în poveste. Părinții și copiii au vorbit mai puțin despre ce se întâmplă în poveste atunci când au citit împreună o carte electronică. În acest caz, dialogul s-a axat pe datul paginilor, pe dat click pe ecran sau pe cine deținea controlul tabletei. Dialogul s-a concentrat pe unele aspecte ale tehnologiei în sine și a înlocuit limbajul bogat pe care părinții îl folosesc pentru a-și învăța copiii noile concepte. Colleen Russo din Toronto i-a citit recent un e-book fiicei sale pentru prima dată. Fetița de 20 de ani iubește cărțile fizice, dar a fost încântată să poată atinge o rață în povestea cărții electronice și apoi să răspundă la întrebarea "Cum face rața?" Russo a recunoscut că au călătorit mult, iar căratul cărților într-o valiză nu este cel mai ușor lucru.
Având în vedere faptul că trăim într-o lume digitală, ar fi un dezavantaj ca părinții să evite complet ecranele când vine vorba de copiii lor. Însă specialiștii studiază modul în care copiii învață limba. Există câteva sugestii care ajută părinții să utilizeze mai eficient cărțile electronice în prezența copiilor mici. Iată ce ar trebui să faci:
1. Alege cărți electronice simple, nu cărți cu animații care pot distrage copilul.
2. Discută cu cel mic despre conținutul povestirii, în loc să-i permiți să fie distras de caracteristicile dispozitivului.
3. Pune-i întrebări copilului pentru a începe o discuție cu privire la ceea ce se întâmplă în poveste.
4. Corelează povestea cu viața de zi cu zi a copilului.
5. Exprimă emoții pozitive și interes pentru întrebările copilului.
Cercetările viitoare ar trebui să analizeze ce aspecte ale designului cărților electronice sprijină interacțiunea dintre părinți și copii.