Depresia postpartum - Cum te pot ajuta informațiile online și cum te afectează
Mama și copilul / 20.08.2018

Venirea pe lume a unui nou membru al familiei este o sursă de bucurie, dar poate cauza și îngrijorare în perioada de adaptare. Află cum este influențată depresia postpartum de informațiile online.

Rețelele de socializare pot avea un rol important atunci când ai nevoie de sprijin sau informații, însă uneori se transformă și într-un loc în care ești judecată sau ajungi să faci comparații care te afectează. Adaptarea la noul rol de mamă este dificilă, iar dacă intervine și depresia postpartum, este esențial să se utilizeze cu multă precauție rețelele de socializare. Potrivit specialiștilor, noile mămici apelează adesea la rețelele de socializare în momentele în care nu pot dormi, au stări de anxietate sau resimt celelalte simptome ale depresiei.  
 
„De multe ori pacientele își dau seama chiar prin intermediul discuțiilor desfășurate în cadrul grupurilor de pe Facebook că suferă de această afecțiune. Deși pot fi o sursă de informații și te ajută să fii mai aproape de alte persoane care trec prin aceleași dificultăți, tonul discuției este foarte important pentru a avita agravarea stării mamei”, explică dr. Nikki Martinez, specialist psiholog din Chicago. 
 
Într-adevăr, volumul de informații disponibile online este impresionant și probabil că vei găsi numeroase persoane care au simptome similare. În acest fel poți înțelege mai bine ce se întâmplă și care sunt soluțiile disponibile. Cu toate acestea, există și potențialul creării unei imagine negative despre propria persoană.
 
„Nu este benefic pentru noua mamă să citească discuții în care ajunge să-și compare bebelușul sau propriiile reacții cu cele ale altor persoane. Astfel de comparații accentuează anxietatea, tristețea și sentimentul de neputință, mai ales în momentul în care noua mămică vede că lucrurile care i se par dificile sunt tratate ca și cum ar fi extrem de simple. Fiecare persoană este diferită și trebuie să știi că oamenii postează de obicei momentele plăcute, având uneori tendința să exagereze. Nu există situații sau mame perfecte, ci doar femei care se străduiesc să le ofere bebelușilor tot ce au mai bun”
, potrivit dr. Martinez.
 
De exemplu, specialiștii au constatat că principalul subiect care creează emoții negative este nașterea, și anume dacă a fost vorba despre o naștere naturală sau prin cezariană. Dezbaterile legate de acest subiect sunt foarte intense, iar o persoană care este afectată de depresia portpartum poate considera că a făcut o alegere greșită în urma acestor discuții. „Părerile vehemente asupra nașterilor naturale au un impact negativ asupra noilor mămici care au născut prin cezariană. Pot avea impresia că au ratat o experiență absolut necesară, chiar dacă au ales cezariana din motive medicale. În acest fel se poate adânci depresia”
, spune dr. Martinez.
 
Alăptarea este un alt subiect care apare des în discuțiile din forumuri. Dificultățile legate de alăptare, vinovăția resimțită de mamele care nu pot face acest lucru pentru bebeluș, precum și riscurile potențiale agravează depresia postpartum.
 
Dacă pe lista de prieteni ai persoane care postează lucruri care te afectează cel mai indicat este să nu le mai urmărești, cel puțin până când te simți mai bine. De asemenea, fă o selecție riguroasă și a paginilor pe care le urmărești. Renunță la cele care conțin informații cu efect negativ. 
„Există grupuri în cadrul cărora mamele care le dau lapte praf bebelușilor sunt învinovățite sau sunt expuse liste detaliate cu efectele dăunătoare ale acestui produs, în absența laptelui matern. Acest gen de discuții pot prelungi depresia postpartum cu până la un an, deci trebuie minimizată expunerea la astfel de subiecte, dacă mama nu poate alăpta bebelușul”, spune dr. Martinez. 
 
Cu toate acestea, nu trebuie să renunți definitiv la rețelele de socializare și să te izolezi. Important este să identifici grupuri sau persoane care înțeleg prin ce treci și te pot sprijini cu adevărat. „Este util să realizezi o căutare tocmai folosind depresia postpartum drept indiciu. În acest fel te asiguri că vei găsi grupurile potrivite, mai ales dacă ai o sarcină cu risc sau ai trecut printr-o naștere dificilă”, recomandă dr. Martinez. 
 
Avantajele discuțiilor online sunt informarea asupra tuturor aspectelor legate de perioada de recuperare de după naștere, faptul că îți poți împărtăși experiența cu alte mame și ideea că nu ești singură și poți cere întotdeauna un sfat chiar și pentru lucurile minore. Tipul de răspuns pe care îl primești îți va arăta dacă ești în grupul potrivit sau discuți cu persoana indicată. Nu lăsa criticile să te descurajeze.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro