Studiu. Mamele singure fac mai puține treburi casnice și dorm mai mult decât mamele căsătorite
Viața mamelor care își cresc singure copiii este plină de provocări, dar stereotipurile care spun că nu au niciodată timp pentru ele ar trebui uitate.
Sociologii Joanna Pepin, Liana Sayer și Lynne Casper au realizat o cercetare folosind datele colectate de la peste 23.000 de mame singure și căsătorite din Statele Unite, cu copii mai mici de 13 ani.
Studiul a arătat cât de diferite sunt viețile mamelor în funcție de starea civilă și cum afectează aceasta lucruri precum activitățile casnice, somnul sau timpul dedicat relaxării.
Iată câteva dintre cele mai interesante descoperiri ale studiului:
Mamele singure dorm mai mult și petrec mai mult timp relaxându-se
În ciuda așteptărilor, mamele căsătorite au mai puțin timp să se relaxeze sau să doarmă, comparativ cu mamele divorțate, cele care nu au fost căsătorite niciodată sau cele care locuiesc cu un alt membru al familiei, arată rezultatele studiului. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru se întâmplă pentru că femeile căsătorite simt presiunea de a pune treburile casnice deasupra propriei nevoi de odihnă.
În medie, mamele singure petrec aproape patru ore pe activități de relaxare, în timp ce mamele căsătorite au la dispoziție trei ore și 23 de minute.
Mamele căsătorite fac mai multe treburi casnice pentru a se ridica la nivelul așteptărilor sociale
Femeile căsătorite simt că trebuie să facă mai multe activități casnice, în mare parte pentru a se ridica la nivelul așteptărilor societății cu privire la comportamentul ”adecvat” al unei soții și mame care are grijă de familia sa. De la gătit, spălat, călcat și curățenie, femeile căsătorite simt presiunea de a face totul pentru a fi considerate mame și soții bune.
Potrivit studiului, mamele singure petrec cu până la jumătate de oră mai puțin pe zi cu treburile casnice decât mamele căsătorite.
Pentru mame este mai bine când altcineva în afară de partener ajută la treburile casnice
Mamele singure sunt mai predispuse să locuiască cu un părinte, o rudă sau un alt adult. Acesta ar putea fi motivul pentru care mamele necăsătorite petrec mai puțin timp făcând treburi casnice.
Viața alături de un partener de viață a fost asociată cu mai mult timp petrecut realizând treburi casnice.
Nu contează doar că primesc o mână de ajutor, ci contează cine oferă mâna de ajutor, spun sociologii care au realizat studiul. Se pare că femeile sunt dispuse să împartă treburile casnice mai eficient atunci când nu le împart cu un partener de viață. În schimb, mamele căsătorite simt presiunea de a se ocupa de întreaga viață domestică a familiei.
Mamele singure sunt mai puțin active și se uită mai mult la TV
Deși mamele singure au mai mult timp pentru relaxare decât cele căsătorite, își petrec timpul liber cu activități sedentare, cum ar fi să se uite la TV. În schimb, mamele căsătorite își petrec timpul liber în mod activ.
Sociologii consideră că această diferență apare din cauza faptului că mamele singure au joburi solicitante și au un program mai puțin flexibil. De aceea, relaxarea în fața televizorului este o modalitate de relaxare convenabilă și la îndemână pentru mamele ocupate.
Mamele singure și cele căsătorite petrec aceeași durată de timp îngrijind copiii
Toate mamele, indiferent dacă sunt căsătorite sau singure, petrec aceeași durată de timp îngrijind copiii. Timpul dedicat exclusiv copilului este de aproximativ o oră și 24 de minute pe zi.