9 beneficii ale consumului de stafide în timpul sarcinii
Sarcina schimbă complet viața unei femei, iar odată cu această etapă specială apare și modificarea meniului zilnic pentru a asigura dezvoltarea optimă a bebelușului. O porție zilnică de stafide în cele 9 luni de sarcină este esențială pentru sănătatea mamei și a copilului.
Femeile însărcinate trebuie să renunțe la mâncarea tip fast food sau alte alimente nocive pentru dezvoltarea bebelușului. În cadrul strategiei de creare a rezervelor necesare de vitamine și minerale nu se pierde din vedere nici gustul bun al mâncării. Chiar dacă nu trebuie să exagerezi cu dulciurile, poți savura fără probleme o porție de stafide aromate. Nu numai că te vor ajuta să faci față poftelor care pot apărea pe neașteptate, dar îți fortifică organismul și îți aduc multe beneficii.
Iată de ce trebuie să consumi zilnic stafide atunci când ești însărcinată:
1. Ameliorarea igienei dentare
În timpul celor 9 luni de sarcină există un risc crescut de inflamare a gingiilor și de halenă, iar igiena dentară este foarte importantă. Stafidele conțin acid oleanolic, care protejează dinții împotriva acumulării bacteriilor care cauzează respirația urât mirositoare și cariile.
2. Prevenirea constipației
Stafidele îți asigură o cantitate ridicată de fibre, fiind foarte eficiente pentru stimularea digestiei și eliminarea constipației. Aceste fructe confiate absorb apa din alimente și au un efect laxativ, asigurând eliminarea toxinelor la momentul potrivit.
3. Combaterea tendinței spre anemie
Riscul de anemie este mult mai ridicat în timpul sarcinii deoarece organismul mamei furnizează nutrienți în primul rând pentru dezvoltarea bebelușului. Stafidele conțin complexul de vitamine B, fier și alte minerale care cresc nivelul de hemoglobină. Astfel, reduc riscul de anemie și neutralizează stările de slăbiciune generală, vertij sau amețeală.
4. Prevenirea cancerului
Având în vedere faptul că organismul mamei trece prin foarte multe schimbări în timpul sarcinii va fi mult mai expus și problemelor grave de sănătate cum este cancerul. Antioxidanții care se regăsesc în stafide luptă eficient împotriva radicalilor liberi prezenți în organism și previn formarea tumorilor sau proliferarea celulelor maligne.
5. Eliminarea balonării și a crampelor abdominale
Conținutul ridicat de fibre al stafidelor asigură eliminarea substanțelor nocive din organism și normalizează digestia. Femeile însărcinate au nevoi nutriționale mai ridicate, însă nu au cum să preia toate vitaminele și mineralele necesare dacă se confruntă cu balonare sau crampe după fiecare masă ori gustare. Uterul își mărește dimensiunile, iar spațiul rezervat celorlalte organe devine tot mai limitat. În aceste condiții stafidele devin o gustare esențială pentru că reduc aciditatea și accelerează digestia alimentelor datorită conținutului ridicat de magneziu și potasiu.
6. Creșterea rezervelor de energie
Stafidele se obțin din boabele de strugure și au fructoză și glucoză, componente esențiale pentru preluarea vitaminelor din restul preparatelor pe care le consumi, dar și pentru conservarea și sporirea rezervelor de energie. Nevoile mamei și ale bebelușului pot cauza epuizarea în timpul sarcinii, dar îți vei reveni mult mai repede dacă vei consuma 30g de stafide.
7. Fortificarea imunității
Stafidele stimulează imunitatea și previn îmbolnăvirile care pot afecta sarcina. De asemenea, cresc rezistența fizică necesară în momentul nașterii.
8. Prevenirea afecțiunilor oculare pentru bebeluș
Fătul este complet dependent de mamă în timpul celor 9 luni, iar consumul frecvent de stafide previne afecțiunile oculare și reduce riscul de malformații.
9. Fortificarea sistemului osos al bebelușului
Stafidele conțin calciu și fier, fiind importante pentru dezvoltarea sistemului osos al fătului și prevenirea fragilității oaselor.
Riscuri potențiale
Viitoarele mame care au fost diagnosticate cu diabet gestațional sau care suferă de diabet dinaintea sarcinii trebuie să consume cu prudență stafidele datorită cantității de glucoză pe care o conțin.