Sarcina pe săptămâni. La ce să te aștepți în fiecare săptămână
Sarcina poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Cu toate acestea, dacă nu știi exact la ce să te aștepți, poate fi și una dintre cele mai înfricoșătoare perioade din viața ta.
Însă nu ar trebui să te sperii! Nu ești prima femeie însărcinată și, cu siguranță, nu vei fi nici ultima. Mai jos, găsești câteva dintre schimbările pe care le suferă corpul tău în fiecare săptămână de sarcină.
Cum se dezvoltă sarcina pe săptămâni?
1. Săptămânile 1-4: sarcină sau sindromul premenstrual?
În stadiile incipiente ale sarcinii, este greu să diferențiezi sarcina de sindromul premenstrual. Este vorba despre simptome comune, precum inflamarea sânilor și o durere ușoară, oboseală sau probleme cu somnul, greață și aversiune față de anumite mirosuri și alimente, schimbări ale stării de spirit sau ale comportamentului, precum și crampe abdominale.
2. Săptămânile 5-9: modificări ale dispoziției și blugi strâmți
Până în cea de-a 5-a săptămână de sarcină, nu mai ai dubii. Probabil că ai făcut deja un test de sarcină și ai mers deja la doctor. În jurul celei de-a 5-a săptămâni de sarcină, perechea ta preferată de blugi probabil că va fi mai strâmtă în jurul taliei. Burtica începe să crească odată cu cel mic. Acesta începe să dezvolte gura, nasul, urechile și capul. Până în săptămâna a 7-a, uterul se dublează în mărime. S-ar putea să ai de-a face și cu greața matinală.
3. Săptămânile 10-14: se vede burtica
Până în săptămâna a 10-a, embrionul se transformă în fetus. Iar până în săptămâna a 10-a, cel mic este de dimensiunea unui lime. S-au dezvoltat deja mâini și picioare, nări, limbă și degețele. De fapt, cel mic ajunge la mărimea unei prune în săptămâna a 12-a, mărimea unei piersici în săptămâna a 13-a și mărimea unei lămâi în săptămâna 14. Iar un bebe în creștere înseamnă o burtică în creștere pentru mamă.
4. Săptămânile 15-19: fluturi în stomac
Începe al doilea trimestru, primul fiind considerat cea mai dificilă parte a sarcinii pentru cele mai multe mame. Unele femei încep să simtă loviturile celor mici în burtică chiar din săptămâna cu numărul 13. Cel de-al doilea trimestru este considerat a fi cel mai puțin dificil, așa că oboseala pe care o simțeai la început este la cote mai mici.
5. Săptămânile 20-24: burtica ia proporții
Ai ajuns la jumătatea sarcinii. Este momentul în care descoperi genul bebelușului, dacă nu vrei să fii surprinsă la naștere. Până în săptămâna a 20-a, cel mic este de mărimea unei banane. Iar tu începi să iei în greutate, pielea ta se simte uscată și începi să ai mâncărimi de la pielea întinsă, așa că asigură-te că ai mereu o loțiune la îndemână. Dar ferește-te de produsele cu chimicale care pot dăuna copilului!
6. Săptămânile 25-29: toată lumea pune mâna pe burtică
Începând cu săptămâna 26, ești în al treilea trimestru al sarcinii. Mai ai doar câteva săptămâni până îl cunoști pe cel mic. Este o perioadă foarte fericită, dar poate fi și cea mai incomodă. Te îngrași, burtica și copilul cresc într-un ritm rapid, toată lumea vrea să pună mâna pe burtică. În săptămâna 29 s-ar putea să observi semne premature al travaliului. Discută cu medicul dacă observi o presiune crescută la nivelul pelvisului, scurgeri lichide sau contracții.
7. Săptămânile 30-34: unde îți sunt picioarele și untul de cocos?
Aștepți nerăbdătoare venirea celui mic. Deja simți că burta nu poate crește mai mult, dar o va face. Este important să ții cremă la îndemână, pentru a evita vergeturile care ar putea fi create de creșterea rapidă a burticii. Cel mic ocupă aproape tot spațiul din uter și încă mai simți cum te lovește din când în când.
8. Săptămânile 35-40: devii mămică
Momentul pe care îl așteptai a venit. Simți nevoia de a merge la toaletă mai des, burtica este puțin mai joasă, începi să observi secreții cu sânge și contracții. Când contracțiile apar la intervale de mai puțin de 10 minute, a început travaliul. Travaliul durează undeva între 12 și 14 ore pentru primele sarcini, dar sentimentul pe care îl ai când îl ții pe cel mic în brațe combate orice durere sau oboseală.