Mod de preparare
Se poate spune ca este reteta de baza. Plecand de la aceasta, combinatiile posibile sunt o chestiune de gust si imaginatie. Ingredientele sunt pentru 6-8 persoane.
Ingrediente: 250 grame faina, opt oua, un varf de cutit de sare, 100 grame unt din frigider, 1-2 linguri apa rece, de la gheata, 150 grame sunca afumata, 100 grame cascaval sau telemea, 250 grame smantana, piper, verdeata si nucsoara.
Preparare: Cerne faina intr-un castron si adauga un ou intreg si sarea. Amesteca cu o furculita. Adauga untul taiat bucati si framanta cu degetele, adaugand si apa, putin cate putin, pana iti iese un aluat sfaramicios. Aduna aluatul ca o minge, inveleste-l in folie de plastic ca sa nu se usuce, si lasa-l 30 de minute la frigider.
Taie cascavalul in cubulete mici. Taie si sunca. Pregateste tava - o forma rotunda si adanca de cel putin trei centimetri. Unge tava cu unt si tapeteaz-o cu faina. Intinde in tava aluatul – direct cu degetele si podul palmei - sau fa o foaie cu sucitorul. Ridica-l bine pe peretii tavii. Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita.
Pune peste aluat bucatele de cascaval si sunca. Bate sapte oua intregi, ca pentru omleta. Adauga smantana si mai bate putin. Pune piper, nucsoara si verdeata taiata. Toarna totul in tava. Se coace quiche-ul in cuptorul incins circa 40 de minute, la foc potrivit.