Reteta pentru sarmale ca la bunica!
Mancaruri / 27.02.2013

Ingrediente

1 kg carne porc mai grasa (fleica) 3 verze acre de marime medie 300 g costita afumata sau slanina afumata 100 g orez 3 cepe mijlocii 100 ml suc de rosii sare, piper macinat, piper boabe cimbru, foi de dafin, marar uscat

Mod de preparare

Mai intai pregatesti varza. O speli cu apa calduta, apoi incepi sa desfaci frunzele una cate una si sa le tai cotorul, astfel incat sa pastrezi numai partea subtire a frunzei. In functie de cat de mari vrei sa faci sarmalele, frunza o tai in doua sau in patru. Pui frunzele intr-un vas cu apa calduta si le lasi la desarat. Miezul verzelor il toci marunt si pastrezi varza tocata intr-un castron. La fel procedezi si cu frunzele care iti mai raman dupa ce impachetezi sarmalele, adica le toci marunt. Jumatate din varza tocata o pui pe fundul oalei in care fierbi sarmalele si jumatatea cealalata o pui deasupra peste ultimul strat de sarmale. Intre timp speli carnea si apoi o toci. Intr-o tigaie cu putin ulei, calesti cepele taiate marunt, adaugand putina apa. Nu trebuie sa fie rumenita, doar inabusita. Adaugi peste ceapa orezul spalat si amesteci bine pana se omogenizeaza compozitia si apoi opresti focul si o lasi sa se raceasca. In castronul in care ai pus carnea tocata, adaugi orezul si ceapa amestecand foarte bine totul. Pentru ca ai folosit carne grasa, trebuie sa adaugi in castron 150 ml apa la 100 g orez. Apa adaugata ajuta la fierberea orezului. Amesteci bine compozitia si apoi adaugi condimente: sare, piper proaspat macinat, putin cimbru. Pregateste o oala de 5l in care pui pe fundul ei jumatate din cantitatea de varza tocata, cateva bucatele de costita afumata, cateva boabe de piper, o foaie de dafin si putin suc de rosii. Scurge apa de la frunzele puse la desarat si acum asaza-te la masa de lucru cu un pahar de suc de mere natural alaturi, pentru ca va dura ceva timp pana vei impacheta sarmalele. Bunica spune ca cel mai usor infasori sarmalele in mana. Pui in palma stanga o frunza de varza peste care pui in partea de sus a frunzei o lingurita de carne tocata si apoi incepi procedeul de infasurare. Partea libera din stanga frunzei se petrece peste carne, se ruleaza de sus in jos si la final, partea libera din dreapta frunzei se intoduce in sarmaua formata, astfel incat carnea nu va avea pe unde sa iasa afara. Se asaza sarmalele in oala in forma de cercuri concentrice lasand la mijocul oalei un cerc mic liber la fiecare rand de sarmale.Repeta procedeul de infasurare pana termini toata carnea. Nu uita sa mai adaugi printre randuri, costita afumata, boabe de piper si suc de rosii. In mijlocul oalei, la final, pune marar uscat si putin cimbru. Peste ultimul rand de sarmale pune cealalta jumatate de varza tocata. Mai pune suc de rosii, o foaie de dafin si adauga peste sarmale apa clocotita pana le acopera. Pune oala la fiert la foc potrivit pana incep sarmalele sa clocoteasca. Cand au dat in clocot, da focul mic, pune un capac peste oala si lasa-le sa fiarba incet. Intre timp mai trebuie adaugata apa clocotita, astfel incat sa nu scada prea mult sarmalele si sa se prinda de fundul oalei. Dupa vreo doua ore, poti muta oala fara capac in cuptorul preincalzit la 180 grade si lasa-le sa se rumeneasca bine. Sunt minunate cu mamaliga, ardei iute si cu un paharel de tuica buna! Pofta buna!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro