Retete manastiresti, de post (I)
Mod de preparare
Postul Craciunului este postul cel mai usor: are multe inlesniri la peste si poate fi trecut usor cu bogatia de legume si fructe de toamna.
La manastire, mancarea de post este chiar mai buna decat cea "de dulce".
Am copiat din caietul cu retete al maicutei Ileana, de la Agapia, cateva bunatati, numai bune de incercat in aceasta perioada.
Secretul acestor bucate sta in amestecurile de mirodeni si legumele folosite din belsug.
Daca vrei mai multe retete de post, incearca si supa de ceapa sau cartofi cu ceapa ori soteul de morcovi cu boabe de musta si, de ce nu, si salata de telina cu nuca.
Bors de legume
Pizza cu ciuperci
Sarmale cu orez si stafide
Prajitura cu miere si nuci
retete de post cu unt ....si supa de pui..ori e de post ori nu e....ciudate retete manastiresti...
legumele cultivate in gradini proprii , iubirea si credinta dau un gust minunat mancarii manastiresti ! La manastirea Buciumeni din jud. Galati am mancat un orez fantastic de bun !
Probabil ca trebuie sa intelegem duhovniceste "amestecurile de mirodeni si legumele folosite din belsug" pentru ca: "Aparent, mancarea manastireasca nu difera foarte mult de cea gatita acasa. Ingredientele sunt, in general, aceleasi, dar este ceva ce face diferenta. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, afirma ca ingredientul secret din mancare este rugaciunea pe care o rosteste bucatarul. “In manastire nu se acorda o mare importanta rafinamentului gastronomic. Rugaciunea face mancarea mai gustoasa, pentru ca starea spirituala a celui ce gateste este foarte importantaâ€, afirma Constantin Sturzu. Aceeasi idee este impartasita si de duhovnicul manastirii Podgorii Copou, parintele Hrisostom. “Atmosfera creeaza o stare de bine, de armonie si de accea este importanta rugaciunea celui care gatesteâ€, spune acesta. In general, calugarul care face mancarea pentru comunitate nu participa la slujba si, de aceea, se roaga in timp ce gateste."