Un model de urmat in fashion - femeia din Franta
Modă · Designeri romani / 04.06.2010

Traiesc in tara mama a parfumurilor, costurierii lor dau trendurile in moda, magazinele profesioniste de fashion sunt la tot pasul, moda sufla prin toti porii Frantei.

Traiesc in tara mama a parfumurilor, costurierii lor dau trendurile in moda, magazinele profesioniste de fashion sunt la tot pasul, moda sufla prin toti porii Frantei. Cine mai bine decat reprezentantele sexului frumos de aici sa ne poata da cele mai potrivite lectii de stil. Pentru ca am vrut sa vedem cum stau lucrurile in Zone Zero a modei internationale am stat de vorba cu designerul Elena Perseil, cea care cunoaste bine Parisul. Iata ce ne-a spus...
Despre stilul pariziencelor
Un aspect foarte important, atunci cand vine vorba de stil, este ca frantuzoiacele fac foarte bine diferenta intre tinutele pentru adolescente si cele pentru femeile in toata firea. Daca la 17 - 18 ani aleg produse de linie, fara a pune pret foarte mult pe calitate, cu trecerea timpului outfit-ul lor devine mult mai complex. In adolescenta nu dau foarte mare atentie calitatii hainelor. O tinuta sport, glamour rock sau street style: baggy si t-short, rapp, sau anii '80. In aceasta perioada, ele nu investesc foarte mult in tinuta, preferand produsele din magazinele de mare distributie (H&M, Zara etc.). Mai tarziu, lucrurile devin mai complexe, look-ul mai sofisticat. O frantuzoaica ramane discreta, nu exagereaza, dar investeste in calitate. Si, foarte important este faptul ca, odata ce si-a gasit stilul, merge pe el.
Dar ei cum se imbraca?
Daca pentru reprezentantele sexului frumos oferta este variata, trebuie sa spunem ca nici barbatii nu stau foarte prost. "Strada" este deosebita si pentru ei, pentru ca modelele sunt demne de urmat. Barbatii din Franta dau o atentie deosebita look-ului, urmarind cu preocupare tendintele. Pe strazi vom vedea barbati care au curajul sa puna culoarea in valoare, purtand cu preponderenta cardiganul de casmir rosu sau bej. De asemenea, nu uita nici de pantalonul mulat, combinat cu esarfe supradimensionate.
Francezii nu au complexul masculinitatii, nu traiesc cu obsesia ca daca se intereseaza de moda si tendinte pun in dubiu orientarea sexuala. Nu au un machism exagerat, asa cum intalnim in Europa de est. Vestul este mai deschis, mai liber in gandire si abordare a modei. Insa, evident ca si optiunile sunt mult mai multe.
Diferenta clara de stiluri
Daca tot a venit vorba despre stil, ma gandesc ca ar fi bine sa discutam putin despre acest lucru si, mai mult decat atat, este important de vazut cum diferentiaza femeile din Franta stilurile, in functie de situatie. Un plus pentru ele este ca fac foarte clar diferenta intre hainele office, de strada, si cele de ocazie. La birou sunt destul de discrete, prefera costumele de lux, accesoriile sofisticate, dar nu exagereaza.
In zona de seara sau de ocazie prefera rochiile deosebite, investesc in brand-uri. Dupa 45 - 50 de ani cauta un stil mai constructivist, japonez, mai putin glamour, dar ating putin si latura sport pentru a se intineri. Tot la varsta aceasta incep sa acorde o importanta deosebita accesoriilor, care trebuie sa fie neaparat semnate de un designer renumit. In plus, aceasta este varsta la care ajung sa se cunoasca foarte bine, se ingrijesc. Bineinteles, ajung in acest punct atunci cand au o putere financiara importanta, dar au si mai mult timp sa se preocupe de aceste lucruri.
Femeile din Franta nu se ascund in spatele unei uniforme
Desi informatiile de mai sus ne pot duce cu gandul la faptul ca frantuzoaicele sunt snoabe, pot spune cu certitudine ca acest lucru nu este adevarat. Mai degraba pot sa spun ca sunt dificile pentru ca au contact cu moda de calitate de foarte multi ani si si-au dezvoltat o discretie specifica. Mai mult decat atat, primul lucru care-ti atrage atentia atunci cand te uiti la ele, din punct de vedere vestimentar, este ca nu se considera... "expirate" atunci cand ajung la 45 de ani si chiar mai mult. Din contra, cauta in continuare sa se puna in valoare. Este clar ca femeile din Franta isi respecta varsta, oricat ar fi ea de inaintata.
Mai mult decat atat, frantuzoaicele sunt libere atunci cand vine vorba despre modul in care isi aleg tinutele. Nu se tem de greseli, sunt indraznete. Un plus in ceea ce le priveste este faptul ca nu se "inroleaza" toate unui trend, nu se ascund in spatele unei uniforme. Garderoba lor este colorata, insa ceea ce le favorizeaza atunci cand vine vorba despre imagine sunt croielile, foarte importante pe langa aceasta combinatie de culoare. Ceea ce le place cu desavarsire este diferitul...
Influentele din strainatate...
...un aspect extrem de uzitat in toate zonele, chiar si in Franta. Si ei au moda din "cartiere", mai ales in zonele marginase ale Parisului. Vorbim aici de acel bling bling, rapp sau moda a la Madonna. Le place sa se afirme printr-o piesa de designer, un accesoriu, Louis Vouiton fiind cel mai cautat.
Lectia de stil predata de frantuzoaice...
Din punct de vedere vestimentar si nu numai, avem foarte multe de invatat din stilul lor. Parisul este un oras cosmopolit. Fiecare dintre locuitorii lui vine cu acel ceva din cultura tarii de origine. Aici putem vedea japonezele cu stilul lor amo, mica englezoaica, roscata cu rochita imprimata, fetele din est care sunt foarte sexi. De apreciat este faptul ca ele pun pret foarte mare pe look-ul lor, acordandu-i o importanta deosebita.

Piesele de rezistenta sunt pantalonii foarte mulati si rochia lunga din print de matase, o rochie in stilul anilor '60, cu talia marcata, care este foarte sic. In colectia pentru sezonul cald am propus rochii de matase imprimata cu ancore, in alb, rosu, albastru, foarte... "french".
Mie, personal, imi plac cel mai mult pariziencele care se imbraca interesant, original, in style Kenzo sau Yamamoto, cu accesorii burgheze, cu balerini sofisticati, in culori precum alb, negru si rosu, cu ciorapi de dantela. Ma gandesc la o Sonia Rykiel combinata cu ceva de la Chanel, sunt siluete pe care, din pacate, nu le vedem inca pe strazile Bucurestiului.
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu sunt toate imbracate asa, dar... sunt!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro