Mod de preparare
Pe cat este de usor de facut, pe atat este de gustos. Carbonara in stil italian au un gust special dat de combinatia de paste, kaizer, vin si usturoi. O reteta legendara, se poate spune. Carbonara se poate face cu spaghete, fettucine sau penne. Ingredientele sunt pentru patru portii.
Ingrediente:
300-400 grame paste, doua cepe albe, 200 grame kaizer (si mai bine e sa pui costita usor afumata), cinci oua, un pahar de vin alb, 200 grame parmezan, sare piper, ulei.
Preparare:
- Fierbe pastele conform instructiunilor. Toaca marunt ceapa si caleste-o in putin ulei pana se caramelizeaza usor. Taie fasii subtiri kaizerul si caleste-l impreuna cu ceapa.
- Intr-un castron, bate doua oua intregi si trei galbenusuri, adauga parmezanul ras si vinul.
- Lasa se se raceasca ceapa si kaizerul si amesteca cu ouale si parmezanul.
- Spala spaghetele sub un jet de apa, scurge-le bine si caleste-le, cateva minute, in putin ulei incins. Rastoarna peste pastele calite, sosul.
- Pune totul intr-o cratita unsa cu putin ulei si da-le la cuptor 15 minute.
- Serveste-le fierbinti, cu patrunjel tocat.
Sfat Eva: Poti adauga, pe langa ouale batute, si un borcan de smantana.
Este necesar: 200 g spaghete (Barilla), 2 oua intregi, 1 galbenus, 150 g bacon (panceta, etc), 10 g parmezan, ulei de masline, sare, piper si, optional, patrunjel proaspat tocat foarte marunt. Se fierb pastele în apa cu sare conform instructiunilor, mai putin cu 2 min (al dente) Se prajeste baconul in putin ulei de masline (sau de floarea soarelui) 2-3 min. Dupa ce au fiert pastele le scurgem de apa si le punem peste bacon in cratita si le mai lasam 1-2 min... In acest timp intr.un bol amestecam ouale, galbenusul, putina sare, piper prospat macinat, dupa gust, optional, patrunjelul si parmezan. Cand pastele sunt gata (dua 2 min in cratita) le turnam peste compozitia din bol si amestecam foarte bine... (daca sosul este prea tare putem adauga 2-3 linguri de apa in care au fiert pastele. POFTA BUNA!
popa valentin :'a-ti profanat' ...se scrie corect 'ati profanat'...fara suparare. in privinta retetelor de carbonara mi-a placut reteta propusa de Costel. de asemenea,mai cred ca ,in Italia,nu exista o singura reteta de paste carbonara ,ci mai multe,in functie de regiuni...
si eu care credeam ca intrun mod poteam inbunatati reteta originala dar idea cu care ati venit e de-a dreptu scarboasa nu are nici olegatura cu stilul italian , a-ti profanat carbonara !!!!!!!!!
sunt bucatareasa de multi ani in italia,nici unul dintre voi nu aveti dreptate,clasica carbona este simplu de facut,nu exista ceapa usturoi. Exista,oua ,piper negru,pancetta ,parmezzan ,niciodata nu treceti spaghetti in apa rece,
Asta-i reteta "made in romania". Pastele nu se clatesc nicaieri in Italia. Nu se foloseste afumatura. Se foloseste gusa proaspata de porc taiata bucatele mici cat unghia si apoi facute jumari. Vinul n-are ce cauta aici. Si nu se pune smantana si nici la cuptor nu se da. Se folosesc 2 feluri de branza: Grana Padano si Pecorino Romano care se amesteca cu ouale. Dupa ce pastele sunt fierte (al dente), se amesteca cu gusa facuta jumari foarte mici (nu se pune niciun strop de ulei) peste care s-a tocat usturoiul (se lasa 1 minut in tigaie, pe foc). Nu se pune ceapa. Pastele, gusa si sosul de oua cu branza se amesteca, dar "la rece", nu pe foc. Pofta buna!
Eu am o alta reteta carbonara si e mult mai buna si mai usoara de cat cea prezentata mai sus in care iti trebuie 110 grame spagheti pe care le adaugi in 1 litru de apa cu 1/2 lingurita de sare dupa ce a inceput a fierbe apa,adaugi spaghetele le ti cam 10-12 minunte dupa care le adaugi in sosul preparat din: 50g bacon sau caizer taiat fasii si prajit in o picatura de ulei apoi adaugi 150-200g smantana lasi sa clocoteasca pana incep a scadea dupa care adaugi un ou amestecat cu 20g parmezan ras pe razatoarea aia mica si lasi iarasi sa fiarba vreo 3 minunte dupa ccare adaugi spagetele fierte le amesteci, le pui pe o farfurie pe care presari parmezan ras dupa gustul fiecaruia. Fierberea spaghetelor si prepararea sosului se fac in acelasi timp cand sunt gata spaghete le de fiert sa fie si sosul gata. POFTA BUNA !!! scuzati modalitatea de exprimare dar am incercat sa fiu pe intelesul tuturor. Daca aveti alte pareri sunt dispus sa le citesc. astept sa imi spuneti cum au iesit.
atunci spunetimi va rog cum se fac carbonata clasic? kiar as vrea sa incerc ceva nou, insa toti schimba retetele si cind incerc se primeste o telemea in care nu intelegi nici gustu nici cum de sau dus atitea bani in lada cu gunoi, si tu tot flamind ai ramas
Invata o reteta calumea inainte sa te dai mare ca sti ceva. Sati de kkt. Labarilor!
Intr-adevar nu se pune vin si nu se spala pastele ...
daca nu e si fudul, parca nu e prost destul. Tzaranul roman tipic care a uitat sa dea cu sapa si se da intelectual. Care nu stie sa scrie corect romaneste dar are cont pe Facebook. Care stiu sa comenteze munca altora dar ei nu fac nimic constructiv. Va impiedicati intr-o denumire dar voi ati fost vreodata in stare macar sa sctrieti o reteta, nu zic si sa o concepeti? Se aude, Laura, Laur, Zap ?
Voi ati denigrat numele acestor paste ! Veti plati amarnic pentru sfatul de a pune un borcan de smantana, si pe deasupra si vin ! Numai un miracol va poate salva ! MUHAHAHAHAWA !
Bravo Laura, ai foarte mare dreptate. Cine naiba a stricat reteta asta si a vut si tupeul sa o denumeasca clasica. un mare Fuck off din partea mea.
In primul rand nu se pune ceapa ci usturoi, in al doilea rand nu se adauga vin deloc,in al treilea rand NU SE SPALA PASTELE . Peste kaiserul afumat (pancetta) se pun spaghetele si dupa aceea adaugi ouale daca vrei paste foloseste barilla sau de cecco Habar nu ai cum se prepara un amarat sos carbonara
Daca nu ai observat bine, era doar un SFAT.. Carbonara clasica e reteta care a postat-o. Fa diferenta intre sfat si ceea ce a scris.
" au un gust special dat de combinatia de paste, kaizer, vin si usturoi" . Pai si usturoiul de ce nu e in ingrediente ;)) ??
daca pui smintina nu sunt paste a carbonara si pe deasupra clasice .