Ingrediente
Timp de pregatire: 00:10 ore Timp de gatire: 00:30 ore Timp Total: 00:40 ore Numar portii: 4 Grad de dificultate: mediu Ingrediente: 1 pastrav sau salau de 300-400 de grame 150 ml. vin alb sec 2 foi de dafin 2-3 linguri de ulei de masline 1 ceapa rosie marisoara 2 catei de usturoi 150 de ml. suc concentrat de rosii (sau passata) 2-3 rosii (in functie de marime) curatate de pielita si taiate in cuburi (sau rosii din bulion) 1/2 lingurita de cimbru uscat 2-3 ramuri de busuioc proaspat, sau, in lipsa, 1 lingurita de busuioc uscat 1/2 legatura patrunjel verde sare si piper un pachet de paste la alegere, eu am folosit mafalde
Mod de preparare
1. Pentru inceput, pastravul curatat si eviscerat se pune intr-o tigaie impreuna cu vinul alb sec, 1 lingurita rasa de sare, foile de dafin si atata apa cat sa-l acopere (poza 1). Se pune pe foc mic si se fierbe timp de 10 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului, dupa care se scoate pestele pe o farfurie sa se raceasca. Supa se strecoara si se pastreaza. 2. Ceapa se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare (care va trebui sa fie suficient de mare ca sa intre mai tarziu toate pastele in ea) si se adauga ceapa si usturoiul, adaugand un praf de sare de la inceput. Se calesc la foc moderat (poza 2) pana ce ceapa se inmoaie. 3. Pastravul se curata cu grija de pielita si de oase (poza 3), apoi carnea se rupe cu degetele in bucatele, ocazie cu care se indeparteaza orice oscior ar fi scapat in prima faza. 4. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga treptat in tigaie 200 de ml. din supa in care a fiert pestele si se lasa sa fiarba in continuare (poza 4). 5. Cand supa a scazut, se adauga sosul de rosii si rosiile taiate in cubulete. Se adauga si cimbrul si busuiocul, diluandu-se cu putina supa de peste daca e sosul prea scazut si se fierbe vreo 10 minute la foc mic. In final se adauga bucatelele de peste (poza 5) si se mai fierbe sosul timp de 3-4 minute, cat sa se armonizeze aromele. In final, se potriveste gustul cu sare si piper.