4 mari greșeli pe care să nu le faci niciodată
În viața fiecărui om vor exista greșeli care îl vor învăța pe acesta să se maturizeze și să nu le mai repete niciodată. Cu toate acestea, există și anumite greșeli pe care nu ar trebui să le faci niciodată, dacă vrei să eviți rănile greu vindecabile.
Ce greșeli nu ar trebui să faci?
1. Să petreci prea puțin timp cu oamenii potriviți
Nimic nu este mai limitativ decât timpul petrecut cu persoanele nepotrivite. Acestea te trag în jos, îți limitează creșterea și maturizarea, îți distrag atenția și te fac să gândești negativ. În schimb, oamenii potriviți sunt ca un fel de echipă de majorete personală, care te împinge către victorie. Dacă încerci să descoperi ce persoane sunt potrivite, află că acestea ar trebui să:
- ofere iubire necondiționată, să te aprecieze pentru ceea ce ești, cu slăbiciuni, greșeli și calități;
- adauge valoare vieții tale, să te facă o persoană mai bună prin viziunea, onestitatea și experiența lor;
- se maturizeze constant, să îți aprecieze propria dezvoltare, pentru a o încuraja pe a ta;
- te sprijine, să sărbătorească și călătoria ta, pentru a te face să percepi obstacolele ca fiind mai mici;
- se bucure de viață, pentru ca optimismul, entuziasmul și simțul aventurii să îți invadeze viața.
2. Să nu spui ce trebuie să spui
Este nevoie de curaj pentru a spune ce ai pe limbă, mai ales când ceea ce spui nu este ceea ce vor ceilalți să audă. Trebuie să-ți dai voie să exprimi ceea ce este important pentru tine. Trebuie să ai curaj să-ți pui pasiunea în cuvinte și să-ți faci cunoscute talentele, să exprimi valorile în care crezi, să îi ajuți pe alții să crească, să transmiți sentimentele tale, să îți anunți aspirațiile, să ceri ajutorul.
3. Să nu faci nimic cu privire la obiectivele tale valoroase
Probabil că aceasta este cea mai mare și mai frecventă greșeală. Este procrastinarea. Știi că ar trebui să faci ceva, dar nu faci nimic. Trebuie să te pregătești, să îți planifici începutul, să acționezi. Intențiile bune nu realizează niciodată nimic. Pentru a rămâne pe drumul cel bun către obiectivele tale, încearcă să faci în fiecare seară o listă cu lucrurile pe care vrei să le realizezi a doua zi. Te poți trezi mai devreme pentru a rezolva aceste sarcini. Însă acest program nu funcționează pentru toată lumea. Ascultă-ți ceasul intern și nevoile familiei tale. Indiferent de stilul tău de viață, găsește orele cele mai productive și dă drumul la lucru. Fă-ți un plan de acțiune zilnic și bifează lucrurile pe care le faci.
4. Să le permiți altora să-ți controleze destinul
Cu toții ne confruntăm cu presiuni, care ne forțează să urmăm calea impusă de alți oameni, fie că este vorba despre prietenii tăi care încearcă să te convingă să ieși cu ei în oraș în loc să te lase să citești sau de colegii tăi care te obosesc cu foarte multe e-mailuri. Este vorba despre permisiunea pe care le-o oferi oamenilor de a-ți dicta cursul vieții, chiar dacă acei oameni fac parte din familia ta și sunt înțelepți. Ai nevoie de curaj pentru a refuza.
Nu vei scăpa niciodată de toate regretele. Toți oamenii sunt imperfecți și predispuși la greșeli. Dar dacă vei vedea pericolele de la orizont înainte de a ajunge la ele, vei putea să întorci viața în direcția dorită. Este important să accepți greșelile pe care le faci, însă evitarea lor în primul rând este punctul în care începe dezvoltarea adevărată.