Ce efect au 15 minute de meditație asupra corpului tău?
Psihologie · Antistres / 01.02.2019

Doar 15 minute de meditație în fiecare zi pot avea un impact semnificativ asupra organismului. De la stres sau anxietate până la bolile cardiace sau problemele digestive, meditația poate ameliora o gamă largă de afecțiuni în timp scurt.

Există din ce în ce mai multe dovezi cu privire la beneficiile obținute în cadrul intervalelor rezervate pentru meditație. Credeai că trebuie să petreci ore întregi meditând pentru a obține avantajele preconizate? În niciun caz. Poți recurge la meditație chiar dacă ești foarte ocupat pentru că nu va fi nevoie să găsești decât 15 minute pe zi pentru acest exercițiu relaxant.

 
Iată care sunt efectele utile după 15 minute de meditație practicată zilnic:

 
1. Mai puțină durere

Reducerea durerii este un beneficiu larg recunoscut al meditației. Potrivit specialiștilor, numai 10 minute de meditație vor scădea necesitatea de a lua analgezice, îmbunătățind toleranța la durere  și diminuând anxietatea. „Meditația bazată pe principiul de mindfulness îmbunătățește rapid reacțiile la durere, fiind foarte utilă în cazul afecțiunilor cronice cum este artrita”, potrivit dr. Oshama Tashani, de la Universitatea Leeds Beckett.

 
2. O inimă mai sănătoasă

Meditația poate fi și calea spre o inimă mai liniștită și mai fericită. Minutele dedicate acestui exercițiu reduc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, inclusiv în cazul persoanelor care au deja afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, meditația reduce tensiunea arterială mai eficient decât medicamentele clasice.
„În momentul în care medităm este ca și cum ne odihnim foarte profund și organismul are șansa de a se reface, a se vindeca și a readuce toți indicatorii la nivelul normal. Reglarea tensiunii arteriale se va realiza fără niciun efort suplimentar”, potrivit dr. John Butler, instructor certificat din Manhattan.

 
3. Un somn mai profund

Dacă adormi foarte greu sau te trezești des noaptea nu apela la somnifere. Meditația te poate ajuta să obții toate efectele utile ale pastilelor ocolind reacțiile adverse.
„Atunci când nu dormi bine sau observi că te trezești tot timpul noaptea, probabil că ritmul circadian al organismului a fost dereglat. Dispozitivele electronice și programul de lucru în schimburi pot crea această situație neplăcută, însă meditația este un remediu eficient. În numai 4 zile de la începutul exercițiilor vei observa că te simți mai odihnit dimineața și nu te vei mai scula atât de des în timpul nopții. Ritmul circadian va fi resetat, iar organismul intră din nou în starea de normalitate”
, potrivit dr. Butler.

 
4. O mărime mai mică la haine

Pierderea în greutate este un alt beneficiu al meditației. Stresul și anxietatea te pot determina să apelezi la dulciuri sau alimente foarte sărate, care conțin multe calorii și vor adăuga rapid kilograme în plus. Cu ajutorul meditației te poți relaxa și nu-ți vei mai sabota eforturile de a-ți recontura silueta. Producția de cortizol, hormonul stresului, va scădea cu 30-40% după ce începi să meditezi în fiecare zi.

 
5. Mai puține probleme digestive

Practicarea frecventă a meditației diminuează gravitatea simptomelor sindromului de colon iritabil cum sunt crampele sau diareea. În același timp va reduce anxietatea și vei constata că nu mai trebuie să-ți faci griji din cauza digestiei și a disconfortului asociat.

 
6. Zile mai fericite

Cele 15 minute de meditație pot neutraliza și depresia, potrivit studiilor realizate într-un interval de 11 ani. Meditația reduce markerii legați de inflamație și îmbunătățește constant starea de spirit. Este utilă inclusiv în cazul pacienților care suferă de cancer sau pentru afecțiunile cronice. Liniștea interioară poate egala sau depăși efectul medicamentelor tradiționale dacă este practicată cu rigurozitate și disciplină.

 
7. O memorie mai bună

Minutele dedicate meditației pot încetini sau stopa declinul funcțiilor cognitive, reducând riscul de Alzheimer. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că sporește volumul materiei cenușii de la nivelul creierului, iar în viitor ar putea deveni un tratament pentru diferite tipuri de demență.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro