Obezitatea la copil
In plan clinic, obezitatea se defineste printr-un excedent de cel putin 20% in greutate in raport cu media normala corespunzatoare taliei. Frecventa obezitatii este in jur de 5% in populatia scolara. Cel mai adesea parintii dau semne de ingrijorare si solicita ajutor de specialitate abia la pubertate, aratandu-se adeseori mai ingrijorati pentru fiica decat pentru fiul lor. (Tratat de psihopatologia copilului, Daniel Marcelli, 2003).
Sunt rare cazurile in care obezitatea la copil se datoreaza unei disfunctii endocrine. In plan alimentar, excesul de greutate se constituie, uneori, ca urmare a crizelor bulimice ale copilului, dar cel mai adesea este consecutiva unei deprinderi gresite a copilului, care nu se poate opri din mancat. Copilul are mai tot timpul ceva de rontait la indemana; a manca intre mese este ceva obisnuit pentru copilul obez. Treptat, imaginea lui devine aceea a unui copil care necesita mai multa atentie: evita activitatile fizice pentru ca oboseste, evita grupul de copii pentru ca este tachinat de ceilalati si se simte exclus de la jocurile celorlalti copii.
Inainte de orice, trebuie sa discutati cu un doctor pentru:
- a va asigura ca greutatea in plus nu este o problema;
- a alcatui cu ajutorul lui un program alimentar sigur si eficient.
Trebuie sa aveti de la inceput cooperarea copilului, deoarece cheia pierderii in greutate este motivatia. Copilul trebuie sa inteleaga ca e vorba de propriul lui corp si sa vrea sa slabeasca. Daca copilul si-a asumat responsabilitatea pentru a urma un program de pierdere a greutatii, e timpul sa va mobilizati pentru a-l sustine.
Va trebui sa deveniti un model pentru el si sa va schimbati dieta in mod corespunzator. Verificati-va constiincios lista de cumparaturi si eliminati toate acele alimente bogate in calorii. Este de preferat sa aveti mancare gatita in locul alimentelor semipreparate. Aveti grija sa aveti multe fructe si legume in casa si sa ii explicati copilului de ce fructele sunt mai sanatoase si ingrasa mai putin decat prajiturile.
Acordati-va timp si dispozitie de a urma impreuna cu copilul un program de activitati fizice. Inotul e un sport excelent pentru copiii care vor sa slabeasca. Nu incercati sa-i controlati copilului programul alimentar. Daca il cicaliti, se va revolta si va manca pe furis. Nu ii dati directive, cooperati cu el. Spuneti-i mai curand vorbe de incurajare cum ar fi: "Vad ca ai inceput sa ai grija ce mananci", "Bravo, faci eforturi serioase sa mananci corect".