De ce vreau ca el sa se schimbe?
Psihologie · Sentimente si relatii / De Viorica Dragomir, psiholog, 26.01.2007

Exista perioade cand partenerii fiecarui cuplu simt ca traiesc unul pentru celalalt si prin celalalt. Este perioade in care cei doi au atentia indreptata fiecare catre celalalt si se vad pe sine doar prin ochii persoanei iubite. Gasesc resurse de a se schimba doar pentru a capta atentia, afectiunea si respectul persoanei iubite.

Studiile spun ca aceasta receptivitate si atentie sporita doar pentru prieten sau iubit este intalnita frecvent in perioada cand cei doi sunt indragostiti si apoi in perioada in care cei doi parteneri doresc sa intareasca fundamentul relatiei lor. Cei doi doresc sa faca totul impreuna: sa locuiasca impreuna, sa manance impreuna, sa doarma impreuna.



Dar frecvent unul din parteneri are sentimentul ca daruieste prea mult in relatie si atunci crede ca partenerul are datoria de fi un altul, de a-si schimba comportamentul. Alteori ne intoarcem atentia de la celalalt si credem ca relatia a devenit mai importanta decat interesele celor doi parteneri. Dorim doar sa pastram ideea de relatie, cu toate grijile, preocuparile si ritualurile care au prioritate in fata nevoilor si dorintelor fiecarei persoane.

Dorintele neexprimate si neimplinite ajung o energie care ne ghideaza in relatia cu partenerul, crezand ca este intr-adevar dragoste daca ii spunem ce mult ne-am dori ca el sa implineasca lucrurile pe care noi nu avem curajul sa le realizam. Este asa numita relatie "provenita din nevoi" (J.Salome). Se nasc multi "daca":

  • "Daca ar vorbi..."

  • "Daca ar fi mai intelegator..."

  • "Daca as intelege mai bine ce vrea..."

Femeile care doresc in mod deosebit ca partenerul sa se schimbe pentru ele, traiesc iluzia ca o anumita persoana, o anumita situatie sau o anumita relatie "va sterge lipsurile din mine". Cand vad in celalalt un raspuns la nevoile mele, se creeaza o legatura, o apropiere. Regretele de multe ori altereaza relatia cu celalalt. Cate femei nu le reproseaza partenerului: "Am renuntat la visurile mele pentru a fi cu tine. Si acum tu nu poti sa faci asta pentru mine".


De cele mai multe ori, femeile care duc o batalie personala din a obtine din partea persoanei iubite o schimbare importanta in comportamentul sau (de a scapa de dependenta sau de a fi mai putin violent) sunt persoane care se intreba "Cat de mult are nevoie de mine?". Ele cauta asemenea relatii incarcate de neliniste, teama si suferinta, vazand intr-o relatie neimplinita o provocare.

Dupa ce partenerul realizeaza acea schimbare (fie a renuntat la alcool, fie reuseste sa aiba un loc de munca stabil), femeia care pana atunci a facut totul pentru asta, devine brusc dezinteresata de relatie. Schimbarile in cuplu pot fi benefice atunci cand impreuna apreciem ca stim sa avem fiecare grija de nevoile noastre, fara a-l face pe partener sa se simta fie neglijat, fie foarte responsabil pentru celalalt, si totodata acceptam sa descoperim impreuna bucuria efortului de a fi impreuna.


Daca la inceputul relatiei privim unul catre celalalt, vine momentul in care, cand relatia se implineste, privim amandoi in aceeasi directie, simtim din plin sprijinul celui pe care il iubim.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro