Cum știi că mergi la psihoterapeutul potrivit
Psihologie · Situatii si sfaturi / 22.06.2022

Te-ai decis să mergi la psiholog, ai făcut chiar și câteva ședinte, dar parcă nu e cum ar trebui. De fapt, cum ar trebui să fie o ședință de psihoterapie și care e relația normală cu un terapeut?

Pentru ca este prima oara cand mergi la terapie si oricum te-ai decis cu greutate sa faci acest pas, e important sa ai o experienta buna din prima, pentru ca in caz contrar te vei frustra si vei deveni nefericita. Asta in cel mai bun caz. In cel mai rau caz, poti da peste un terapeut care nu respecta codul deontologic creat cu scopul de a proteja clientul, care este vulnerabil.

Marturisesc ca sunt extrem de familiarizata cu acest subiect din ambele pozitii. Am facut multi ani terapie. Am schimbat psihoterapeutii, am incercat metode noi, am facut pauza si m-am reapucat. In acelasi timp, am absolvit o scoala de counseling in care exista un modul intreg care vorbeste despre relatia client-terapeut.


Zilele trecute stateam de vorba cu o prietena care mi-a povestit cateva lucruri despre sedintele ei de terapie si marturisesc ca m-am infiorat de-a dreptul la ce am auzit. Nu era sigura daca e normal ce i se intampla, dar era sigura ca nu se simtea confortabil cu modul cum se derulau lucrurile.

Nu e singurul exemplu pe care l-am auzit legat de terapeuti care incalca acest cod si fac rau clientilor.

Am sa enumar cateva aspecte importante, de care sa tii cont in relatia cu terapeutul:

1. Confidentialitatea.


E primordiala. Te deschizi si povestesti lucruri pe care uneori nu ai avut curajul sa ti le spui nici macar tie sau pe care le-ai tinut foarte bine ascunse, ca pe niste locuri in care nu voiai sa ajunga nimeni. Ai nevoie sa te simti in siguranta.

2. Relatia cu terapeutul nu este una de prietenie.


Nu, sesiunea nu este o conversatie in care cei doi isi povestesc vietile, iar terapeutul aproba clientul. Nu iesi la masa, la cafele sau petreceri cu terapeutul tau, iar clientul nu trebuie sa fie pus la curent cu viata si detalii personale ale terapeutului.


Desi eu am facut terapie ani de zile cu acelasi psihoterapeut, sincer nu stiu, desi pot sa banuiesc, daca terapeuta mea este casatorita, are copii, ce hobby-uri are. Singurele detalii pe care le stiu sunt legate de pregatirea ei si alte aspecte profesionale si disponibilitatea ei in materie de timp. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro