Decalogul memorarii eficiente
Memoria este cel mai bun sfetnic al inchegarii experientei, continuitatii si dezvoltarii personale. Ea este cea la care apelezi nu de putine ori si de aceea trebuie sa incerci...
Memoria este cel mai bun sfetnic al inchegarii experientei, continuitatii si dezvoltarii personale. Ea este cea la care apelezi nu de putine ori si de aceea trebuie sa incerci sa respecti cateva reguli pentru ca aceasta sa nu te insele! Iata 10 dintre ele, care au caracter general valabil:1. Memorezi mai usor ceea ce, in prealabil, a fost mai bine perceput, adica un material este cu atat mai temeinic si mai profund retinut, cu cat a fost mai bine inteles.
2. Memorezi mai bine atunci cand spiritul si corpul se afla intr-o stare de receptivitate maxima, adica functionezi perfect din punct de vedere al memoriei: atunci cand organele de simt - iar, dintre acestea, in special vazul si auzul - se afla in stare totala de disponibilitate si cand aceasta disponibilitate este prezenta si din punct de vedere spiritual, adica ai energii corespunzatoare ca volum si intensitate.
3. Memorezi tot mai bine pe masura ce creierul este mai solicitat, respectiv cand acesta se afla intr-o activitate cat mai intensa, adica este permanent "folosit" in acest sens. Cresterea numarului de antrenamente cerebrale determina activarea si mentinerea activarii centrilor nervosi, obtinand un "teren" de maxima receptivitate.
4. Memorezi cu atat mai precis, cu cat esti mai interesata de ceea ce vrei sa memorezi, adica, daca un material se asimileaza pe calea unei simple repetari, fie redarea se va face cu dificultate, fie acesta va fi uitat de indata. De aceea, este recomandabil sa fii curioasa si interesata de acel "ceva" care trebuie memorat, ca efectul sa fie rapid si fidel.
5. A memora eficient un material sau o simpla informatie inseamna a o "decupa", in prealabil, in forme cat mai accesibile, adica a repera ideile componente, principale, a le orienta in ordinea in care sunt cuprinse in material si, la sfarsit, a incerca sa stabilesti legaturile si conditionarile logice dintre ele.
6. Memorezi cu atat mai bine si mai usor un material oarecare, cu cat acesta este mai bine structurat si organizat, adica materialele mai ample trebuie simplificate prin individualizarea ideilor esentiale (chiar si sub forma de schema) si legatura care exista intre ele.
7. A memora corect si temeinic o informatie presupune ca, ori de cate ori este posibil, sa o asociezi cu o forma vizuala si sa o plasezi intr-un cadru afectiv, adica sa o prelucrezi si asociezi afectiv cu anumite momente contextuale cunoscute.
8. A memora corect si durabil presupune multiple asocieri mentale prin care sa legi informatia noua cu altele, mai vechi, din prima clipa, adica sa te gandesti la faptul ca asocierile permit insusirea unor informatii mai intortocheate prin folosirea altora mai bine cunoscute si apropiate tie.
9. Memorezi mult mai usor cand iti imaginezi lucrurile si faptele la care se refera textul respectiv, adica transpui in spatiu, in plan mental, elementele informatiilor.
10. Memorezi mai precis un material daca il repeti mai des; "Repetitio est mater studiorum" ("Repetitia este mama invataturii") - fraza atribuita lui Marcus Fabius Quintillians - adica repetitiile trebuie sa fie active: sa reproduci textul de cat mai multe ori, nu pasiv: sa-l citesti de mai multe ori. Repetarile trebuie sa fie, de asemenea, variate si nu uniforme, adica, eventual, sa fie facute cu intonatie si cu implicare afectiva, daca este cazul.
Incearca sa-ti aduci aminte aceste asa-zise reguli, care sunt la indemana oricui, si vei vedea cat de mult te vor ajuta in orice activitate!