Viaţa are culoare: Ce rol joacă verdele în existenţa noastră

Psihologie / 01.01.2018

Verdele este prezent oriunde în jurul nostru. Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre culoarea vitală de pe „Planeta Albastră“!

Este culoarea naturii, un simbol al unui mod de viaţă sănătos şi în armonie cu mediul înconjurător, dar această culoare poate fi asociată şi bolii sau invidiei. Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre această culoare obţinută din amestecul de albastru şi galben, care este cel mai uşor vizibilă pentru ochiul uman!

Ne ajută să vedem mai bine


Ochiul uman identifică cu cea mai mare uşurinţă culoarea verde din cauza modului în care lumina ajunge la acest organ capabil să transforme undele luminoase în culori. Atunci când ne uităm la un brotac verde, culoarea pe care o vedem este lumina reflectată de suprafaţa pielii batracianului, care este percepută de aparatul vizual drept verde. Atunci când vedem culorile, celulele fotoreceptoare cu conuri ale ochilor (responsabile pentru vederea diurnă), procesează lungimile de undă ale luminii percepute şi-i comunică creierului ce culori sunt observate, relatează
CNN.

Oamenii percep trei culori în mod primar (vedere tricomată) - albastru, verde şi roşu. Retina umană poate detecta lumina între lungimile de undă de 400 şi 700 nanometri - interval cunoscut drept spectrul vizibil. Fiecare culoare primară corespund unei lungimi de undă diferite, începând cu albastru, la pragul de jos (400 nanometri) şi până la roşu, care corespunde pragului de sus la 700 de nanometri. La mijlocul acestui spectru se află culoarea verde, care corespunde unei lungimi de undă de aproximativ 555 nanometri. Această lungime de undă este cel mai bine receptată de ochiul uman - datorită poziţiei sale în centrul spectrului vizibil, atât culoarea albastră cât şi cea roşie sunt percepute mai uşor şi mai bine datorită undelor luminoase verzi.


Ne ajută să înţelegem mediul în care trăim şi să identificăm hrana


Verdele este culoarea predominantă pe "Planeta Albastră". Înainte ca peisajul să fie modificat de marile aglomerări urbane, strămoşii noştri trăiau într-o lume aproape complet verde. Pentru primii hominizi care căutau hrană, abilitatea de a face diferenţa dintre fructele colorate şi frunzişul verde înconjurător a fost de o importanţă maximă pentru supravieţuire. Evoluţia vederii şi perfecţionarea abilităţilor de a detecta culori în detalii din ce în ce mai fine le-a oferit primilor hominizi un avantaj evolutiv faţă de alte mamifere care nu puteau discerne nuanţele de colorit la fel de bine.


Schimbările de colorit ale frunzişului, ale fructelor şi legumelor indică dacă sunt coapte, dacă sunt alterate sau otrăvitoare. Şi în prezent continuăm să ne folosim de acest instinct ancestral, fără să ne dăm seama, atunci când suntem la piaţă şi alegem fructele şi legumele pe care le cumpărăm. Spre exemplu bananele, galbene atunci când sunt coapte, sunt verzi la început din cauza prezenţei clorofilei. La fel cum frunzele şi ierburile sunt verzi din cauza clorofilei, la fel şi fructele au culoarea verde înainte de a se coace.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro