Mancare regionala din nordul Thailandei
Mod de preparare
In mod traditional, localnicii din partea de nord stau pe saltele din stuf si se bucura de o cina in jurul unei mese mici, din stejar, numita "kantoke". Pe masa care seamana cu o tavita cu picioare apare o selectie de antreuri speciale care in mod normal cuprind mancaruri cu curry, orez cleios, legume variate fierte si peste prajit cu pasta din chilli "nam phrik".Printre mancarurile nordice cea mai cunoscuta este "nam phrik noom" (mancare cu chilli tineri). In plus, celor din nord le place sa aiba ca mancare carne conservata tipic in nord numita "moo yor" si "naem" (carnati din porc condimentati).
Bucataria din nord este puternic influentata de climat si oamenii din imprejurimi. Mancarurile precum "gaeng hang lay" sunt gatite in lapte din nuca de cocos smantanit. Aceasta grasime da caldura cand e vremea rea in regiunea muntoasa. Varietatile locale de nam phrik reprezinta folosirea tipica a mancarurilor cu chili in Thailanda. Ca o diferenta dintre retetele din nord si cele din celelalte regiuni "nam phrik" are intotdeauna un fel de mancare numit " kaeb moo" (crusta de porc crocanta).
Locuitorii din nord prefera sa manance orez cleios sau glutinos ca principal meniu al dietei lor, Lao do. O influenta chinezeasca se reflecta in utilizarea pe scara larga a taiteilor. Felul de mancare cu taitei favorit din Nord se numeste "khao soi" orez crocant sau taitei cu ou in sos bogat in curry. La origine creat de chinezii care traiesc pe dealuri, "khao soi" difera de mancarurile cu taitei din alte regiuni prin adaugarea laptelui de nuca de cocos in supa. Un alt fel de mancare cu taitei numit "khanom jeen nam ngeow" e un rezultat al influentei populatiei Mon in partea de sud a Burmei. Printre multele influente culinare ce afecteaza nordul, influenta evidenta se simte in retetele din Burma, in special la mancarurile cu curry si chili precum "gaeng aom" (curry porc cu maruntaie) si "nam phrik ong" (chili de tomate cu porc maruntit).
Deci, uned e reteta???