Meniu economic
Retete pentru sarbatori / 17.06.2008

Mod de preparare

De multe ori sarbatorile nu ne permit sa ne facem toate poftele, desi exista, cel putin din punct de vedere gastronomic si retete ieftine dar la fel de bune. Va recomandam deci un meniu economic, format din crochete din carne de vaca, pui la tava si tort de biscuiti cu zahar ars.

Crochete din carne de vaca

Ingrediente: 700 grame carne de vaca, 50 g. ceapa, sare, 2-3 oua, 120 ml. ulei, 20 g. pesmet, 20 g. faina.
Pentru sos: zeama de carne (sau lapte) 400 ml, 50 grame faina, 100 grame unt sau margarina.

Mod de preparare: Carnea, spalata si apoi fiarta, se taie in bucatele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu ceapa, curatata, spalata si taiata. Se adauga sarea, 2 oua intregi si se amesteca bine.
Separat, intr-o craticioara, se pune untul la incins; cand s-a topit, se adauga faina, apoi zeama in care a fost fiarta carnea sau laptele, amestecand continuu, ca sa nu faca cocoloase. Se lasa pe foc mic, pana cand sosul incepe sa se ingroase, apoi se adauga carnea tocata si se amesteca bine.
Dupa ce s-a obtinut o pasta de consistenta vartoasa, se rastoarna pe un platou si se lasa sa se raceasca; apoi se modeleaza cu mana crochete, rotunde sau lungi de 4-5 cm, care se dau prin faina, prin ou batut si, la sfarsit, prin pesmet. Se prajesc pe toate fetele, in uleiul incins. Se servesc cu diverse soteuri de legume (morcovi, mazare).

Pui la tava

Ingrediente: 2 pui mijlocii, 1 lingura unt, sare.

Mod de prepare: Se curata puii, se spala si se sareaza. Se pun intr-o tava potrivita, cu putin unt. Se dau la cuptor si se ung din cand in cand cu unt. Cand sunt aproape gata, nu se mai ung, ca sa se rumeneasca frumos desupra. Se servesc cu cartofi si cu salata. Sosul din tava se lasa sa mai fiarba cu o lingura de apa, se strecoara si se serveste in sosiera.

Tort de biscuiti cu zahar ars

Ingrediente: 1/2 kg. biscuiti, 1 litru lapte, 8 linguri smantana, 2 linguri faina, 1 lingura rom, vanilie, 100 g. nuci sau frisca.

Mod de preparare: Se ard intr-o cratita patru linguri de zahar care se sting cu putina apa fierbinte. Se lasa pe coltul masinii pana se dizolva tot zaharul. Separat se moaie faina cu o ceasca de lapte rece, amestecand bine, pana se desface toata faina. Se mai toarna lapte rece, completand pana la un litru. Se amesteca cu siropul de zahar ars, adaugand si patru linguri de zahar, o lingura de rom si putina vanilie. Se tine pe foc pana incepe crema sa se ingroase. Se da la o parte si se adauga biscuitii sfaramati in bucatele mici. Se amesteca usor cu o lingurita si se dau la rece pana ce se patrund bine cu crema.
A doua zi se aseaza compozitia pe o farfurie rotunda sau dreptunghiulara, iar deasupra se presara nuci tocate, prajite putin pe masina, sau se acopera tortul cu frisca batuta.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro