Cateva mituri despre contraceptie
Sănătate · Contraceptie / De Greta Nita, 30.06.2008

Este una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina orice femeie activa din punct de vedere sexual. Informatii in legatura cu acest lucru se gasesc din abundenta...

Este una dintre cele mai importante probleme pe care le intampina orice femeie activa din punct de vedere sexual. Informatii in legatura cu acest lucru se gasesc din abundenta, dar ce este recomandabil pentru o femeie, se poate dovedi total contraindicat in cazul alteia, in functie de particularitatile organismului fiecareia.

Sa pornim de la premisa ca aceasta nu ar fi o problema atat de mare, dat fiind faptul ca, in principiu, pentru orice situatie se pot gasi solutii. Ce este mai grav este ca multe femei incearca sa se informeze singure din diferite surse, si asta nu din ignoranta. Multe persoane se lasa prinse in vartejul problemelor profesionale si amana frecvent vizita la medic, unde ar putea primi raspunsurile cele mai avizate.


Numai ca, atunci cand este vorba despre metode de contraceptie, acest lucru poate avea consecinte cel putin neplacute. Sa vedem care ar fi cele mai raspandite "mituri" referitoare la aceasta problema. Adevarul este ca unele dintre ele par cat se poate de plauzibile si tocmai din acest motiv sunt si crezute cu usurinta...

Mit: Alaptezi, deci nu poti ramane insarcinata


Riscurile sunt destul de scazute, intr-adevar, intrucat prolactina (un hormon care este secretat in timpul alaptarii) inhiba secretia de estrogeni, producand lipsa ovulatiei. Dar nu inseamna ca ar trebui sa te bazezi numai pe acest lucru, deoarece exista o sansa ca ovulatia sa aiba loc, chiar in aceste conditii. Ar trebui sa folosesti si un mijloc de protectie, pentru a evita o eventual sarcina nedorita.


Mit: Nu poti ramane insarcinata daca nu ai orgasm


Stiu ca suna ilar, dar sunt persoane care chiar cred acest lucru si, bineinteles, se insala si se pun in pericol. Intre satisfactia sexuala si sarcina nu exista nici o legatura cauzala. Anticonceptionalele ar trebui sa constituie principalul mijloc de protectie, exceptand situatia (destul de rara, de altfel) in care organismul tau nu le tolereaza.

Mit: Nu vei ramane insarcinata daca faci dus imediat dupa actul sexual


Adevarul este ca, daca procedezi asa, sporesti riscul de a ramane insarcinata, pentru ca fluidul spermatic este "impins" si mai mult in interior. Ai putea sa faci asta numai daca iti doresti foarte mult sa ramai insarcinata...


Mit: Nu iei contraceptive, intrucat folosesti "metoda calendarului"


Sa ne intelegem: daca motivul pentru care nu iei anticonceptionale consta intr-o intoleranta severa la acest gen de produse, nu este absolut nici o problema. Daca insa preferi sa nu le iei doar pentru ca ti se pare ca "metoda calendarului" te pune la adapost, se numeste ca iti asumi niste riscuri considerabile. Procentual vorbind, posibilitatea de a ramane insarcinata astfel se situeaza in jurul a 60 % - cu siguranta, un risc mult prea mare pentru a fi asumat.


Mit: Nu ramai insarcinata daca practici anumite pozitii in timpul actului sexual


Fara suparare, este doar folclor si, cu toate ca pentru unii ar putea parea logic, este pur si simplu absurd. La fel ca si in cazul satisfactiei sexuale, nu exista nici o legatura intre pozitie si posibilitatea de a ramane insarcinata. Odata ajuns in vagin, fluidul spermatic nu mai poate fi impiedicat sa migreze prin canalul cervical, existand astfel posibilitatea sa fecundezte ovulul.

Mit: Esti in siguranta daca partenerul nu ejaculeaza in interior


Este unul dintre cele mai raspandite mituri, cu toate ca multe persoane s-au convins ca nu este adevarat si ca pot surveni accidente. In primul rand, sunt putini barbatii capabili de un asemenea autocontrol. In al doilea rand, fluidul spermatic poate fi partial eliminat inainte de a se ajunge la climax. In concluzie, n-ar fi deloc recomandabil sa te bazezi numai pe acest lucru.

Mit: Nu ramai insarcinata daca este primul tau contact sexual


Iarasi vorbim despre doua lucruri care nu au nici o legatura unul cu altul. Practic, din momentul in care ai avut prima menstruatie, biologic vorbind esti perfect capabila sa ramai gravida. Tine cont de asta si protejeaza-te in consecinta. De fapt, ar fi bine ca in prealabil sa mergi la un cabinet de planning familial sau la un control ginecologic.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro