Chisturile ovariene: De câte feluri sunt şi cum afectează fertilitatea

Ginecologie / 21.03.2015

Află totul despre această problemă ginecologică şi care este impactul său asupra sistemul reproducător de la medicul specialist Irina Oproiu!

Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat în viaţă un chist ovarian, aflăm de la dr. Irina Oproiu, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center şi Doctorand în domeniul fertilităţii şi reproducerii asistate.

În majoritatea cazurilor, prezenţa chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deşi un efect major al acestora este faptul că pot perturbă ovulaţia şi provoca fertilitate scăzută, este important să reţinem că apariţia lor nu reprezintă o cauza exclusivă a infertilităţii, întrucât în majoritatea cazurilor depinde de tipul de chisturi pe care îl aveţi, de dimensiune şi de numărul lor.


În schimb, în momentul în care vorbim despre sindromul ovarelor polichistice (SOP), atunci se poate vorbi despre probleme în obţinerea unei sarcini, deoarece acesta afectează ovulaţia şi reprezintă un factor de risc pentru fertilitate.


Sursa apariţiei chisturilor ovariene şi impactul asupra fertilităţii


“În majoritatea situaţiilor, chisturile care se dezvoltă la nivelul ovarelor sunt chisturi funcţionale, asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu prezintă pericol şi vor dispărea în câteva luni. Acestea apar în timpul unui ciclu menstrual normal şi nu afectează fertilitatea. Chisturile ovariene pot apărea şi în cazul în care ovarele funcţionează normal la femeile sănătoase. Un alt tip de chist este chistul dermoid, care conţine o varietate de ţesuturi că par, ţesut epitelial, sebum însă acesta apare destul de rar. Este important să ştiţi faptul că, atât timp cât aceste chisturi patologice nu capătă dimensiuni mari, nu prezintă risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesită o minimă intervenţie chirurgicală, însă nu conduc la infertilitate”, susţine dr. Irina Oproiu, medic ginecolog în cadrul Gynera Fertility Center.


Pe de altă parte, există două afecţiuni ale ovarelor care duc la apariţia unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilităţii: sindromul ovarelor polichistice şi endometrioză. Aceste două tipuri de chist ovarian scad semnificativ şansele unei femei de a concepe un copil.
  • olia, vineri, 24.04.2015 19:27
    sindromul ovarian polichistic

    buna, am si eu sindromul ovarian polichistic, dar medicu ginecolog nu mea dat nici un tratament a dat din miini spuneti-mi va rog ce tratament sa iau ?? a mai fost la alti ginecologi dar dau din umeri .(((

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro