Cum te joci cu micutul tau?
Sănătate · Bebelusi / 20.11.2006

Pentru fiecare dintre jucariile mentionate, parintii au un rol important atat in familiarizarea copilului cu obiectul respectiv, cat si in dezvoltarea abilitatilor sale si stimularea, la maximum, a insusirilor jucariei respective.

Jucarie "zgomotoasa"

  Pentru inceput, pune-i jucaria in manuta si agit-o usor. Ceea ce faci tu este ca un fel de "reclama" a jucariei pentru copilas, care in acest moment joaca rolul clientului: ii prezinti produsul si modul in care functioneaza acesta. Mai mult ca sigur, va fi incantat si isi va dori sa preia controlul.

Lauda-l de fiecare data cand se joaca astfel. Cu toate ca nu intelege inca ceea ce ii spui, are capacitatea de a-si da seama ca esti multumita de ceea ce face.

  In principiu, este bine sa optezi pentru o jucarie suficient de mica, astfel incat copilul sa o poata tine fara ajutorul tau. Acest lucru este benefic inclusiv prin prisma faptului ca micutul poate invata cum sa "plimbe" jucaria dintr-o mana in cealalta.



Centru de activitate

  Instaleaza-l comod, astfel incat sa aiba acces usor la jucariile suspendate. Nu-i pune tu manuta sau piciorusul pe jucariile respective, ci lasa-l pe el sa faca acest lucru. Unii copii simt nevoia ca in prealabil sa studieze obiectul respectiv, inainte de a incerca sa-l atinga. Nu incerca sa-l fortezi, pentru ca exista riscul sa se sperie.

Il poti incuraja aratandu-i fiecare jucarie in parte si agitand-o, astfel incat sa emita sunete nostime. Pentru a-i stimula memoria, modifica din cand in cand pozitia jucariilor.



Jucarie cu oglinda


Cand ii asezi jucaria la indemana, fii foarte atenta la imaginea care se reflecta si pe care o va vedea micutul. De exemplu, nu este prea indicat sa aiba in spate fereastra, pentru ca va fi tentat sa se uite "peste cap".

Ajuta-l sa se recunoasca in oglinda, indicandu-i care sunt partile fetei sale si apoi, manevrand astfel oglinda incat sa te vezi si tu. Copilasul va fi, in egala masura, incantat si contrariat ca o vede pe mami in doua locuri diferite. Poti sa accentuezi astfel idee de reflexie, lasandu-l sa-ti atinga fata si apoi orientandu-i manuta astfel incat sa atinga acelasi loc de pe chipul tau, dar... pe suprafata oglinzii, de data aceasta.


de Greta Harja
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro