Captură din postarea făcută de mamă pe contul său de Facebook
O poveste care a cutremurat o lume întreagă
Povestea unei mame care a postat pe contul său de Facebook imagini cu reacția pe care a avut-o fiul său la ibuprofenul prescris pentru tratarea unora dintre simptomele provocate de varicelă a făcut înconjurul lumii şi a şocat foarte mulţi părinţi.
Este vorba despre Hayley Lyons, din Washington, SUA şi fiul său Lewis care la 10 luni a făcut varicelă, medicii i-au prescris ibuprofen pentru a-i scădea febra şi apoi a ajuns în spital cu septicemie. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu zece luni, fiul ei fiind bine acum, însă femeia a decis să posteze aceste avertismente pe contul său de Facebook pentru ca toţi părinţii să ştie că nu trebuie să administreze ibuprofen copilului care are varicelă.
„Pentru că a început o nouă epidemie de varicelă, așa că vreau să le reamintesc părinților să nu le dea copiilor lor ibuprofen/nurofen. Patru doctori diferiți de la spitalul nostru local l-au prescris pentru Lewis, deoarece nu reușeam să-i scădem temperatura. Acest medicament este un anti-inflamator și provoacă reacții adverse în cazul varicelei, bubițele care apar pe piele se infectează și ajung în profunzimea țesutului. Am aflat lucrul acest doar când am mers cu Lewis la Alder Hey (n.red.: un spital mai mare din aceeași zonă în care locuiesc Hayley și fiul său), deoarece medicii de la spitalul nostru îl trimiteau acasă spunând că este doar varicelă. El a făcut septicemie și a fost internat la Alder Hey de îndată ce am ajuns. Doar pentru că am insistat și pentru că l-am dus pe Lewis la un spital de copii pe propria răspundere a fost bine. Această situație ar fi putut avea un final mult mai grav în cazul în care nu am fi dat peste sfaturile, grija și cunoștințele doctorilor de la Aldery Hay. Utilizați doar paracetamol pentru febra copiilor", a scris femeia pe pagina sa de Facebook.
Ghid de îngrijire acasă
este indicată izolarea pacientului la domiciliu;nu permite copilului să se scarpine pentru a nu rupe veziculele şi a evita astfel riscul de infecţie;este recomandată tăierea unghiilor scurt sau purtarea unor mănuşi;compresele umede aplicate pe piele contribuie la reducerea pruritului;trebuie evitate alimentele picante care pot accentua mâncărimile;pentru a evita infecţiile, pielea trebuie spălată frecvent cu apă şi săpun, insistându-se pe igiena mâinilor;dacă febra copilului este foarte ridicată, trebuie consultat imediat medicul.