Tratamente pentru afte
Sănătate · Medicina alternativa / De Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro, 20.03.2003

Multa lume a trecut - cel putin o data, in viata - prin neplacutaexperienta a inflamatiillor si ulceratiilor din cavitatea bucala. Adesea,in limbajul popular, acestea sunt un semn ca "ti s-a aplecat" de lavreun aliment.

Medicina traditionala chineza a stabilit, cu mii de ani in urma, ca existao legatura stransa intre starea de functionare a splinei si stomacului- pe de o parte - si aspectul cavitatii bucale - de cealalta parte. Sespune ca gura este deschiderea energetica a splinei si a stomacului.


Cu alte cuvinte, ceea ce se intampla in cavitatea bucala este oreflectare, un semnal de alarma, privitor la tulburarile celor douaorgane. Este, deci, simplu sa intelegem ca, atunci cand aparitia aftelorbucale devine cronica, trebuie sa ne ocupam mai mult de investigarea sitratarea unuia sau ambelor organe: splina si stomacul.

Asadar, primul pas ar fi o investigatie ecografica si o consultare amedicului specialist gastro-enterolog. Se poate descoperi o gastritahiper- sau hipoacida, sau alte afectiuni gastrice, ori o splina usormarita. Uneori, investigatiile de laborator nu evidentiaza modificariimportante si, totusi, aftele apar! In aceste cazuri, intram in teritoriulspecific medicinei traditionale chineze, adica avem de a face cu tulburaride ordin energetic pe meridianele celor doua organe. Un specialist poatedetermina usor existenta unor astfel de dezechilibre. Un necunoscatorpoate face doar o observatie sumara, urmarindu-si - intre orele 700si 1100 dimineata - pulsul si ritmul respiratiei. Daca raportul dintrenumarul batailor pulsului pe minut si acela al respiratiilor completeeste in afara intervalului (4,5; 5,5), atunci puteti avea certitudineaca exista un astfel de dezechilibru.


Desigur, exista si niste remedii, simple si la indemana dvs, pe care vile recomand mai jos:
- Striviti 2 prune acre, cu tot cu samburi, apoi introduceti-le in 400ml apa clocotita, adaugati si putina sare si lasati sa se raceasca;se fac gargare de 3-4 ori pe zi;
- in cazurile cronicizate, se poate folosi sucul obtinut din 3 dovleceiCarambole, de 2 ori pe zi;
- Faceti gargare zilnice, dimineata inainte de micul dejun, cu un amestecin parti egale de miere si apa distilata, in total, cam 100 ml.

Dar, nu uitati sa va alegeti alimentele cele mai potrivite pentru a"intari" splina si stomacul: ovaz fiert, branza de soia, carne devita, varza, crap, scortisoara, cuisoare, ciuperci sampinioane, porumb,coriandru, castraveti, curmale, vinete, usturoi, ghimber, ginseng, ceapaverde, paducel fruct, miere (daca nu aveti diabet, puteti consuma cate1/3 cana de miere inaintea fiecarei mese), salata verde, lemn dulce,masline, lapte de capra, pere, orez glasat, frunze de ridichi, spanac,tarata de grau si chiar putin vin alb sec. Merita sa incercati.


de Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong
www.qitaky.ro


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro