5 lucruri pe care trebuie să le faci ca să ai plămânii sănătoşi

Medicina generala / 15.11.2014

Broccoli şi toate celelalte legume din familia cruciferelor asigură o protecţie optimă şi trebuie consumate cât mai des. Nu le omite din dietă!

La fel cum îţi faci anual analize pentru sănătatea inimii, trebuie să iei în calcul şi anumite teste care verifică modul în care funcţioneazp plămânii tăi. Nu trebuie să uiţi că inima este motorul vieţii, însă sursa ei de alimentare este reprezentată de plămâni, avertizează prof. dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Prin urmare, plămânii tăi sunt la fel de importanţi şi trebuie să-i protejezi pentru a funcţiona la capacitate maximă o perioadă cât mai lungă. Iată câteva dintre regulile pe care dacă le respecţi vei avea plămâni sănătoşi şi puternici:



1. Nu fuma!


Funcţia pulmonară scade pe măsură ce îmbătrâneşti. Ca urmare, rămâi fără aer mai uşor când încerci să faci activităţi fizice pe care altădată le făceai în mod obişnuit. Trebuie să reţii faptul că fumatul accelerează scăderea funcţiei pulmonare şi este principala cauză de apariţie a problemelor la nivelul plămânilor.


2. Nu uita de analizele de rutină şi spirometrie!


Mergi la medic măcar de 2 ori pe an, chiar dacă te simţi bine. Vorbeşte cu medicul pentru analizele care te ajută să verifici sănătatea plămânilor. Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienți nu știu că au boala. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzația de sufocare, oboseala par a fi consecințe firești ale fumatului sau înaintării în vârstă. O analiză simplă care te ajută să depistezi la timp această boală se numeşte spirometrie. Acest test nu doare, durează câteva minute și măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspirației şi expirației.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro