Boala Parkinson: tratament cu celule preluate de la fetusi avortati
Noi sperante pentru tratamentul celor peste 4 milioane de persoane care sufera de boala Parkinson. Oamenii de stiinta lucreaza la un tratament care consta in injectarea cu celule preluate de la fetusii avortati in creierul pacientilor.
Noi sperante pentru tratamentul celor peste 4 milioane de persoane care sufera de boala Parkinson. Oamenii de stiinta lucreaza la un tratament care consta in injectarea cu celule preluate de la fetusii avortati in creierul pacientilor.Acest tratament a fost testat pentru prima data in urma cu 20 de ani, insa a fost abandonat din cauza efectelor secundare, precum pierderea controlului asupra propriului corp si miscari convulsive. Insa, cercetatorii sustin ca au descoperit o metoda de a controla aceste efecte. Procedura consta in efectuarea a patru gauri in craniu si injectarea in creier cu celule provenite din fetusi avortati, scrie
Dopamina este un important mesager chimic sau un "neurotransimitator". Distructia neuronilor care contin dopamina afecteaza capacitatea organismului de a controla miscarile. Simptomele bolii Parkinson incep sa apara atunci cand nivelurile de dopamina din creier scad cu aproximativ 20% din valorile normale. Aceste injectii au rolul de a creste nivelul de dopamina.
Cercetatorii de la Colegiul Imperial din Londra sustin ca efectele secundare manifestate prin miscari convulsive sunt provocate de celulele cu o functionare anormala din creierul fetusului.
Exista insa si critici care se opun unor astfel de experimente, considerandu-le imorale: "Utilizarea celulelor preluate de la fetusi avortati pentru experimente este imorala si reprezinta o lipsa de respect pentru viata umana," sustin reprezentantii Pro-Life Alliance, Marea Britanie.
Varsta medie de instalare: 60 ani
Boala Parkinson este o boala degenerativa care survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor si afecteaza aproximativ 4 milioane de persoane la nivel mondial. Zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, de aceea persoanele afectate prezinta gesturi rigide, incontrolabile, tremor si instabilitate posturala. Printre factorii declansatori ai bolii se numara: pesticidele, drogurile, virusii, loviturile la cap, stresul, pierderea protectiei celulelor nervoase.
Desi varsta medie la stabilirea diagnosticului este de 60 ani, una din 20 persoane cu Parkinson incep sa prezinte simptome inainte de a implini varsta de 40 de ani. Pana in prezent nu exista un tratament care sa-i vindece pe bolnavii de Parkinson, insa exista diverse scheme de tratament si optiuni care le imbunatatesc calitatea vietii.
Cum recunosti boala Parkinson?
Simptomele pot varia de la un pacient la altul. Desi in stadiile precoce pacientul poate sa nu remarce vreun semn de boala, simptomele tind sa devina din ce in ce mai evidente pe masura ce boala evolueaza. In cazul bolii Parkinson, apar simptome precum:
- Tremuraturi sau fasciculatii la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, barbiei si fetei;
- Intepeneala sau "rigiditate" (cand muschii sunt duri si rigizi);
- Dificultati in initierea miscarilor (cum ar fi ridicarea de pe scaun)
- Tulburari de echilibru si coodonarea sau "instabilitatea posturala".
De asemenea, boala se poate manifesta prin: depresie, tulburari de somn, dificultati de vorbire, dificultati de inghitire, blocaj "motor", aspect inghetat.
Potrivit statisticilor medicale rezulta ca de aceasta boala sufera 40.000 de romani, in fapt existand 70.000 de mii de bolnavi care ar fi afectati, potrivit Asociatiei Antiparkinson. In Romania apar anual 300 de cazuri noi de Parkinson. Pe langa tratamentele medicamentoase au aparut acum noi optiuni: stimularea cerebrala si tratamentul cu celulele stem.